Diari La Veu del País Valencià
Elx encara compta amb 100 carrers amb noms franquistes

SFJ / Elx.

Aquest dilluns s’inaugurava a Elx (el Baix Vinalopó) el carrer dels Advocats d’Atocha, ubicat a la Ciutat de la Justícia, com a resposta de l’equip de govern il·licità (PSPV i Compromís) a la petició feta pel Col·legi d’Advocats d’Elx.

No obstant això, a Elx encara queden 100 carrers amb noms franquistes, com denuncia Podem i com han confirmat fonts municipals preguntades per aquest diari. És per això que, tot i celebrar el nom del carrer inaugurat, des de la formació púrpura exigeixen que el consistori complisca la Llei de la Memòria Històrica que es va aprovar fa quasi una dècada amb l’article 15.1 de la Llei 52/2007 de 26 de desembre i, per tant, que es canvien els noms d’aquest centenar de carrers; noms que, segons apunten des del consistori, “són noms de tercera fila”.

Podem sol·licita que aquests canvis es facen a través d’un procés participatiu perquè siguen els veïns d’Elx qui posen nom a aquest carrers. “Proposem que el procés de renom dels carrers siga obert a les propostes de la ciutadania, de la societat civil i de la nostra història popular. Un procés de participació que contemple la difusió, informació i deliberació, que siga decisori i vinculant”, afegeixen en un comunicat.

Elx inaugura el carrrer Advocats d’Atocha. Foto: Ajuntament d’Elx.

Demanen que l’Ajuntament tinga “amplitud de mires en aquest assumpte, que no seguisca mirant cap a un altre costat i que seguisca els passos d’altres ciutats que han afrontat aquesta qüestió amb valentia. Per la memòria de demòcrates i antifeixistes assassinats i represaliats, per aconseguir una vertadera cultura democràtica i per dignitat històrica, no podem seguir ignorant l’homenatge diari que els carrers d’Elx rendeixen als qui no ho mereixen”, conclouen.

Aquest diari ha tractat de parlar amb la regidoria que té competències sobre aquest assumpte i, encara que ha pogut parlar amb fonts del consistori que han apuntat que malgrat no ser competents en decisions polítiques tot fa indicar que aquests canvis de noms “no estan en l’acció de govern més immediata”, en el moment de redactar aquesta informació no ha arribat una resposta concreta sobre què es farà amb aquests carrers que tenen el nom de franquistes “de tercera fila”.

Comparteix

Icona de pantalla completa