Diari La Veu del País Valencià
Un nou fons de 130M€ per dotar els ajuntaments valencians d’una ‘autonomia real’
RedactaVeu / València

En el pròxim ple del Govern del País Valencià s’aprovarà, amb l’objectiu de disminuir “el desequilibri territorial” i de dotar els ajuntaments d’una “autonomia real”, basada en l’autosuficiència financera, el Fons de Cooperació Municipal, segons ha anunciat el cap del Consell en la presentació d’aquest nou instrument financer.

Ximo Puig ha assenyalat que aquesta mesura té la voluntat “d’augmentar la vitalitat” dels ajuntaments i de dotar-los de la capacitat de decidir en què invertir per millorar la vida dels seus ciutadans. “Hem de crear una arquitectura estable de l’autogovern valencià, sustentada per la Generalitat i, també, com remarca l’Estatut d’Autonomia, per totes les institucions valencianes”, ha apuntat.

En l’acte també ha participat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, als quals Puig ha agraït el seu impuls per engegar “una exigència històrica del municipalisme valencià”. Així mateix, ha remarcat que aquesta aliança entre la Generalitat, els ajuntaments i les diputacions col·laboradores “és una mostra més que la seua relació és ferma i està ben cimentada”.

A més a més, el cap de l’executiu valencià ha indicat que en la passada conferència de presidents autonòmics va donar suport també a la creació d’un marc de finançament local “estable” a l’Estat espanyol. Per açò, Puig ha assenyalat que l’entrada en vigor d’aquest Fons de Cooperació Municipal al nostre territori és “un primer pas” perquè puga acabar inserint-se, en el futur, en una llei valenciana de finançament local.

130M€ per als ajuntaments valencians

El pla comptarà amb 130 milions d’euros destinats als ajuntaments de tot el territori valencià i contempla tres accions concretes que començaran a funcionar una vegada que aquest s’haja aprovat. La primera acció consistirà en un “fons incondicional” dotat amb 40 milions, que ja estan previstos en els Pressupostos de la Generalitat, mentre que la segona acció, que fa referència a projectes i fons europeus destinats a municipis amb menys de 20.000 habitants, comptarà amb una quantitat idèntica, és a dir, altres 40 milions d’euros.

La tercera estratègia consisteix en un pla d’ajudes i avals per part de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per donar suport a aquells ajuntaments que compten amb suficiència financera a l’hora de sol·licitar crèdits als bancs amb l’objectiu de desenvolupar inversions per als seus municipis.

Oltra: “Una cooperació per a atendre les necessitats reals de les persones”

Per la seua banda, la vicepresidenta Mónica Oltra, ha assegurat que la cooperació entre el Consell, les diputacions i la FVMP permet “planificar les inversions” i “atendre a les necessitats reals de les persones”. Per açò, Oltra ha volgut posar l’accent en les inversions socials que es veuran beneficiades amb l’engegada del Fons de Cooperació Municipal, que ha definit com “una eina fonamental per a la creació i distribució de riquesa”, i que permetrà “potenciar la col·laboració entre l’administració autonòmica i local per a la construcció d’una societat més inclusiva i solidària”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat tres nous serveis que es van a engegar a través de la municipalització, com la Xarxa Pangea, que ha vist reforçat el pressupost de les oficines d’atenció a persones migrants. Aquest reforç ja s’havia iniciat enguany amb un increment del 23,16 %, que augmentarà en 2017 en quasi un 95%, de manera que s’arribarà fins a 1.800.000 euros. Així mateix, també es va a municipaliyzar la Xarxa Infodona, que “permetrà arribar al doble de municipis i, per tant, a moltes més dones que ens necessiten en proximitat: passarem de 35 punts d’atenció a més de 75”, ha destacat Oltra. Finalment, també es veurà reforçada la Xarxa Jove, amb 800.000 euros destinats als ajuntaments perquè es puguen fer càrrec d’aquesta xarxa d’ocupació juvenil.

Per la seua banda, el director general d’Administració Local, Antoni Such, ha definit la iniciativa com “el reconeixement de l’autonomia municipal per a decidir sobre aquells projectes que cada ajuntament considere oportuns”. “És necessari reconèixer la majoria d’edat dels ajuntaments, ja que són ells els qui estan en les trinxeres i els qui coneixen millor els problemes que afecten als ciutadans”, ha manifestat Such.

Comparteix

Icona de pantalla completa