‘Es pot ser valencià sense parlar valencià?’ La realitat lingüística del sud valencià

El Tempir publica íntegrament el documental ‘Ser a la frontera sud’, dirigit per Lluís Català Oltra
15 gener 2017 01:00h

RedactaVeu / Elx.

Ser a la frontera sud és el documental impulsat per El Tempir d’Elx i dirigit pel professor de la Universitat d’Alacant, Lluís Català Oltra, amb el qual es fa una radiografia de la societat valenciana que viu a les comarques del sud del País Valencià. Es va presentar dins les ‘I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud: Es pot ser valencià sense parlar valencià?’, que El Tempir va organitzar a l’abril de l’any passat, i posteriorment el 28 de novembre a la Universitat d’Alacant. Ara, l’acaben de llançar des de la seua web i a través de les xarxes socials complet.

Quasi 40 minuts de documental, que segons apunten, “es va elaborar a fi de presentar un mosaic d’entrevistes a persones de diversos pobles del migjorn valencià amb l’objectiu de radiografiar les diferents maneres de veure i sentir el ‘ser valencià’, ateses les peculiaritats sociolingüístiques, culturals i identitàries de tot el territori que queda comprés entre la línia Biar-Busot i Pilar de la Foradada”.


Ser a la frontera sud “pretén incitar a una doble reflexió: d’una banda, de caràcter interna, entre els valencians d’aquest territori es reflexiona sobre com vivim al sud la identitat, si el factor lingüístic influeix en la configuració d’aquesta, quines poden ser les estratègies possibles a l’hora d’oferir possibles models de vertebració territorial d’aquest pol bàsic del País Valencià o quines són les funcions i les dimensions socials del valencià en aquesta zona; d’una altra, pretén mostrar a la resta de valencians la realitat del trencaclosques de la valencianitat al sud d’una manera despullada perquè se’n facen una opinió dins el context d’un projecte vertebrador des de Vinaròs a Oriola. La finalitat última és bastir una identitat valenciana al sud sense renúncies ni fractures i amb un clar respecte i millor comprensió de les peculiaritats comarcals que tenim des d’un punt de vista lingüístic, cultural, econòmic, social, etc.”.


 
next