Diari La Veu del País Valencià
Cullera demana a Rajoy ajudes per a les platges valencianes afectades pel temporal
RedactaVeu / València

Després que el Govern valencià haja anunciat que aprovarà un paquet de mesures per a les poblacions afectades pel recent temporal, l’alcalde de Cullera ha estimat que “al Govern d’Espanya se li ha d’exigir, com a mínim, la mateixa implicació”. Per això, el Govern municipal de Cullera (la Ribera Baixa) ha adoptat aquest dimarts un acord mitjançant el qual sol·licita al Govern espanyol que aprove, al Consell de Ministres del pròxim divendres, un paquet “d’ajudes especials” per a les zones afectades pel temporal dels últims dies.

L’executiu local presidit per Jordi Mayor demana a l’estatal que “prenga exemple del Consell” i “destine recursos” a les localitats que han patit els efectes de les fortes pluges, el temporal de vent, la crescuda dels rius i, en el cas concret de les localitats costaneres, del temporal marítim.

Ho ha fet després de les primeres avaluacions dels danys realitzades aquest matí pels tècnics municipals i davant la “necessitat” que el Govern ajude Cullera en la neteja i regeneració de les seues platges. “És una catàstrofe. Tota la brutícia que portava el riu s’ha acumulat en la nostra costa. Per açò, es fa imprescindible que el Govern d’Espanya s’implique al màxim i acudisca en ajuda de municipis com el nostre”, ha explicat Mayor. L’alcalde ha recordat en aquest sentit que, a més del valor mediambiental, “les platges són la nostra principal infraestructura turística” i insisteix, a més, que “les platges són propietat de l’Estat”.

Les canyes han cobert bona part de les platges del municipi. Especialment afectada es troba la platja del Marenyet, al sud de la desembocadura del riu Xúquer, “on l’arena està coberta totalment per un mar de canyes”. El Brosquil i l’Estany també estan greument danyades, segons fonts municipals. Quant a infraestructures, molts dels rentapeus han sigut arrancats per la força de les ones”, ja que l’aigua va arribar fins a la vora del passeig marítim.

A més a més, al terme de Cullera s’acumulen animals morts i un altre tipus de desfets “que suposen un risc sanitari si no es retiren amb la major celeritat possible”, adverteixen des del consistori. També hi ha hagut trencaments en cordons dunars i arrossegaments d’arena fins a zones urbanes.

L’Ajuntament de Cullera també demana solucions per al camp, “fortament tocat” per les intenses pluges, així com per a camins rurals, molts dels quals s’han vist negats. “Hi ha centenars de famílies l’economia de les quals depèn de les collites i no se les pot deixar desemparades”, sosté Major.

A pesar que el Consell ja ha anunciat que aprovarà un paquet de mesures per a les poblacions afectades, l’alcalde estima que “al Govern d’Espanya se li ha d’exigir, com a mínim, la mateixa implicació”.

L’acord municipal, que es portarà a ple aquesta mateixa setmana, també demana ajuda per fer front als danys registrats en les activitats nàutiques i pesqueres després que el port fluvial de Cullera s’haja vist afectat “de forma seriosa”. De fet, el temporal ha arribat a arrancar fins i tot una pesquera amb la seua barca inclosa, que va acabar a la deriva i va topar amb un dels espigons de la desembocadura del riu Xúquer.

Els danys causats a Cullera pel temporal de vent, amb ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora, són nombrosos, si bé “afortunadament” no es va registrar cap víctima “malgrat que les situacions de risc resultaren ser importants”, segons l’Ajuntament de Cullera.

Comparteix

Icona de pantalla completa