Diari La Veu del País Valencià
Els rius valencians es calmen després d’una nit de molta tensió
Sixto Ferrero / Algemesí.

A les 21h de dilluns s’establia a Algemesí el dispositiu d’emergències davant una “imminent” pujada del cabal del riu Xúquer, que durant les darreres hores d’ahir estava recollint l’aigua que li arribava dels principals afluents i la que estaven laminant de l’embassament de Bellús (la Vall d’Albaida). Aquest dispositiu s’ubicà a Algemesí davant el risc “major” que podia haver patit Alzira, que, com informava aquest diari, va quedar només a 60cm de desbordar-se a la població de la Ribera.

Durant tota la nit el dispositiu ha romàs operatiu, ja que la principal crescuda estava calculada entre les 21h i les 00h de la nit de dimarts. “Afortunadament, el riu Xúquer ha pogut conduir l’aigua i no hem hagut de lamentar danys”, ha apuntat José Maria Ángel aquest dimecres des del lloc de comandament on ha atès els mitjans. Les inclemències meteorològiques i el fet que durant aquesta nit no haja plogut amb força han ajudat perquè, a hores d’ara, els rius recuperen la calma i el País Valencià “la normalitat”, segons ha afirmat el director general de seguretat i emergències. “Des de dijous hem viscut un període històric de pluges, amb llocs on s’han acumulat més de 300 litres”, com ara Beniarrés amb més de 400 litres de pluja, ha destacat Ángel, qui afegia que des d’Emergències “teníem dos punts de preocupació: el Segura i el Xúquer”. Igualment, “ens preocupava l’embassament de Bellús, que anava al límit” en el dia d’ahir. S’ha de dir que des de la Confederació Hidrològica del Xúquer “feren un bon treball de laminació”, ha puntualitzat Ángel referint-se al gran doll d’aigua que expulsaven els sobreeixidors del pantà aquest dilluns. No obstant això, anit, passades les hores de crescuda màxima, “sabérem que el riu no se n’eixiria” i, a hores d’ara, “baixarem el nivell 2” d’emergències per risc d’inundació. Tanmateix, Ángel ha lamentat els quatre morts de les últimes hores a causa de les fortes avingudes d’aigua i les inundacions.

El pont de ferro a Alzira anit (19-12-2016). El pont de ferro a Alzira hui (20-12-2016) Fotos: José Luís Palacios.

Desembocadura del riu Albaida en el Xúquer, ahir (19-12-2016). Baix, hui (20-12-2016) Fotos: Toño Carratalà.

Per altra banda, preguntat per aquest diari sobre solucions perquè els marges dels rius i els seus cabals siguen els que hi havia anteriorment i, per tant, no s’estiga amb l’angoixa de veure si seran capaços o no de conduir l’aigua pels límits, Ángel ha apel·lat als “tècnics i enginyers” que “són els qui han de fer els estudis i proposar solucions als cabals”. Ha afegit que, després d’estar el País Valencià sotmès a inundacions en quasi en tots els punts, “cal fer un estudi que convé traslladar a la Generalitat i al govern central”.

Dispositiu d’emergències ubicat a la plaça Major d’Algemesí, anit. Foto: laveupv.

El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, ha fet un balanç positiu del treball fet pels agents, brigades i bombers per tal d’evacuar les vies de comunicació i “tindre-les accessibles el més aviat possible”, ja que fins a 14 carreters de la demarcació de València s’han vist afectades. Ara cal “coordinar-nos per saber on i com han afectat” aquestes pluges i inundacions i “esperar el Decret que signarà divendres el Consell i veure les ajudes que arriben des del govern central”. La Diputació “posarà tots els mitjans a l’abast perquè els municipis puguen accedir a aquests ajudes”. En altre sentit, ha explicat com afectà el desbordament del riu Clariano a Ontinyent, d’on Rodríguez és l’alcalde, ja que fins a 30 persones hagueren de ser evacuades, segons ha apuntat Rodríguez. A més, ahir se suspengueren les classes i es va extraure aigua de diferents edificis, però hui “tornem a la normalitat” mentre “esperem quantificar els danys dels municipis, dels particulars i dels cultius”.

Desembocadura del riu Magre en el Xúquer, hui a les 07.00h. Baix, hui a les 11.30h Foto: laveupv.

Riu Segura per Oriola, ahir (19-12-2016) Foto: @Bagarcas; Baix, Riu Segura per Oriola, hui (20-12-2016) Foto: @nika_gm

Igualment s’ha manifestat, positivament, el diputat de carreteres, Pablo Seguí qui ha destacat el treball realitzat i ha posat el focus a Alberic i la Pobla Llarga, on encara queda algun camí que “prompte tornarà a la normalitat” i a Millars i Cortes de Pallàs, on hi ha hagut despreniments, com sol ser habitual sempre que hi ha ruixats forts. També “s’està treballant per recuperar la normalitat” d’aquest dos municipis, així com s’ha fet a la Canal de Navarrés que, a hores d’ara, té restablerts els camins i accessos. En aquest sentit, se li ha preguntat si des de la Diputació es treballa per a construir un tercer accés a Cortes de Pallàs que no incomunique el poble cada vegada que hi ha tempestes i despreniments, encara que compten amb “l’eixida per la Mola”. Com ha apuntat el diputat, “fer el pont, com s’està demanat des del municipi seria fantàstic i idíl·lic, però s’escapa de les possibilitats de la diputació” ha conclòs Seguí.

Per últim, l’alcaldessa d’Algemesí, qui ha exercit d’amfitriona d’aquest comitè d’emergència, ha celebrat que el Xúquer mantinguera l’aigua dins dels seus límits, motiu pel qual “no hi ha hagut danys destacables”, malgrat que “han caigut tres arbres”, un al Parc Salvador Castell i dos a dos centres educatius, els quals havien suspès les classes ahir, per la qual cosa hui no “hem de lamentar danys personals”. Per altra banda, aquest diari ha preguntat pels programes de neteja del riu Magre, que sovint sol emprar-se d’abocador de deixalles i corral de cavalls. En aquest sentit, Trenzano ha recordat que feia tant sols dues setmanes que s’havia netejat el riu a través d’un programa i d’altres que s’estan fent en col·laboració amb els col·legis per a conscienciar els menuts, encara que ha recordat que deixar animals o llançar deixalles com matalassos al riu “no està permés”.

La confluència del Magre amb el Xúquer al seu pas per Algemesí es troba, a hores d’ara, calmada, encara que el Xúquer és el riu que porta el cabal més elevat. Per contra, el Segura es manté dins del seu cabal i “tot apunta a la normalitat” després d’una nit de molta tensió.

Jorge Rodríguez, Marta Trenzano, José Maria Ángel i Pablo Seguí, aquest matí a Algemesí.

Comparteix

Icona de pantalla completa