Diari La Veu del País Valencià
El Xúquer es queda a 60 centímetres d’inundar Alzira

Xavier Pérez / Alzira.

“Ens ha tocat la loteria”. Així s’expressava a la matinada l’alcalde d’Alzira en comprovar que tant el nivell del Xúquer com el del barranc de la Casella començaven a minvar després de l’esglai que es produïa sobre les 20 hores d’ahir, moment en què es decretava el nivell 2 d’Emergència i que feia previndre el pitjor per a la ciutat: la inundació de les zones més baixes, com ara el barri de les Basses.

A tan sols 60 centímetres es va quedar el cabal, d’uns 417 m3/segon, que baixava des de la desembocadura del riu Albaida a Alberic cap a la capital de la Ribera Alta.

Els veïns, nerviosos i angoixats s’afanyaven a pujar els cotxes a zones com la Muntayeta, el Torretxó o la Graella. Aquest accessos es col·lapsaren, ja que tots els vehicles del barri de les Basses desaparegueren del carrer per por a la inundació.

Molts residents d’aquesta zona pujaren “trastos” al primer pis, sobretot a les cases unifamiliars en una nit que s’ha fet molt llarga fins que l’alcalde ha tranquil·litzat la població: “El perill ha passat”, anunciava Diego Gómez.

Veïns pujant els cotxes a la muntanya.

L’absència de precipitacions en les últimes hores ha afavorit l’estabilitat del cabal, davant la gran quantitat d’aigua que baixa des dels afluents i barrancs com l’Albaida, el Barxeta, el Cànyoles i el Sellent. La forta crescuda d’aquest últim al terme d’Alzira ha evitat que el barranc de la Casella desaiguara en el Xúquer i provocara el tancament de les comportes del pont de Xàtiva.

Vicent, un veí de les Basses, explicava a La Veu el sentiment d’impotència que es té quant ve una riuada: “Enguany ja s’han salvat dos vegades. Pareix que han fet efecte les obres de l’Ajuntament en el camí de l’arena, però mai estem segurs i vivim en un ‘ai’ quan ve la gota freda”.

“Necessitem que es solucione definitivament el problema de les inundacions. A Alzira estem més que farts d’aquesta situació”, assenyalava aquest veí.

Sobre les 07.45 del matí, l’alcalde ha parlat a l’emissora municipal i ha confirmat les bones previsions: “El cabal del riu està baixant, igual que el del barranc de la Casella. Els ciutadans poden fer vida normal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa