Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià assolat pels efectes de les inundacions

Leo Part / València

El País Valencià tracta de recuperar-se aquest dimarts del malson dels devastadors efectes causats per l’extraordinari temporal de pluja i vent que des del passat divendres ha anat guanyant en intensitat i ha afectat la pràctica totalitat del nostre territori.

Les intensíssimes precipitacions acumulades, de fins a més de 404 l/m2 en alguns punts, han provocat el desbordament de rius, afluents i barrancs i han obligat al tancament de vies terrestres, ferroviàries i portuàries i al cessament de l’activitat docent en prop de 150 centres educatius. A més a més, camps i camins han sigut inundats i s’han provocat quantiosos danys materials i, el pitjor de tot, la pèrdua de vides humanes.

Víctimes pel temporal

El passat dissabte, a la cala de Finestrat, un home d’avançada edat va ser arrossegat al mar per la força de l’aigua en un acte imprudent. Les imatges van recórrer totes les televisions. Eixa mateixa jornada, els mitjans vam informar d’una altra pèrdua humana, en aquest cas la d’un home de 30 anys mort després que el seu vehicle se n’eixira de la via i bolcara sobre la sèquia d’un camí rural pròxim al Grau de Castelló de la Plana. Era la segona víctima mortal del temporal.

Entre altres incidències, a Bétera, ahir dilluns, es va haver de rescatar tres persones que havien quedat atrapades al seu cotxe quan travessaven el camí de la Torre. Els bombers també han hagut d’intervenir en les comarques de l’Alcoià i el Comtat per rescatar persones atrapades als seus vehicles per la inundació en el túnel que connecta Alcoi i Cocentaina. Així mateix, a primera hora d’ahir es va rescatar un home de l’interior del seu cotxe a Benillob.

En total, s’han comptabilitzat 80 casos de rescatats a persones atrapades en vehicles o en xalets dels afores de localitats. A mitjan vesprada d’aquest dilluns, el telèfon 112 havia gestionat un total de 3.112 telefonades en quatre dies relacionades amb el temporal.

Les precipitacions d’aquest últim episodi i les del passat dia 5 han convertit aquest mes de desembre en el més humit des de 1989. Així, des de les 13 hores del divendres s’han acumulat 404 litres a Beniarrés, i 329 litres a Pinet. Altres localitats que han superat els 300 l/m2 són Muro d’Alcoi i Agres, mentre que a Ontinyent s’ha arribat als 270 i a Moixent i Murla als 254 l/m2.

Desbordament de rius

Va ser ahir dilluns quan les fortes pluges acumulades al llarg de la nit anterior i del cap de setmana, principalment, van provocar el desbordament del riu Segura al seu pas per Oriola, inundant els barris més pròxims al llit, així com nombrosos carrers i camins, fet que va obligar al tancament d’alguns edificis municipals. Les imatges gravades des de l’aire donen una bona mostra dels danys.

També el riu Xúquer se’n va eixir ahir als termes municipals d’Alberic i Castelló de la Ribera com a conseqüència, sobretot, de la gran quantitat d’aigua aportada pels seus afluents, especialment pel riu Albaida, sobre el qual la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha hagut d’adoptar mesures extraordinàries com la laminació d’aigües en el pantans de Bellús i Beniarrés de forma preventiva.

A més a més, Alzira, Cullera, Algemesí, Fortaleny, Albalat de la Ribera, Polinyà del Xúquer, Riola, Sueca i Benicull han estat algunes de les localitats en les quals Emergències va decretar l’alerta des de primeres hores davant la imminència d’inundacions que podien implicar perill per a les persones i els béns. A Alzira, les seues històriques muralles àrabs, declarades BIC, han resultat afectades per les inundacions i la localitat ha decretat dues alertes, una a migdia i una altra ja a boqueta de nit per anunciar una crescuda del Xúquer, l’última entre les 21 i les 24 hores.

El riu Clariano, al seu torn, es va desbordar al seu pas per Ontinyent ahir de matí, inundant principalment el carrer de Cantereria i obligant a evacuar prop de trenta persones. També els desbordaments del Girona i del Gorgos obligaren a desallotjar alguns habitatges a Dénia i Xàbia.

Quant a l’activitat marítima, el temporal ha provocat el tancament dels ports de València, Sagunt i Gandia. En definitiva, durant aquests dies hem vist imatges insòlites de paratges plens d’aigua de gom a gom quan fa pocs dies abans a penes circulava per ells una mínima corrent, com és el cas del Pou Clar a Ontinyent o de les Fonts de l’Algar, entre molts d’altres.

Fonts de l’Algar.

Més de 170M€ en pèrdues en el sector agrari

Pel que fa als milionaris danys materials provocats per un temporal que ha anat de menys a més i també per les fortes pluges registrades els passats 27 i 28 de novembre, si bé estan pendents de quantificar-se, el Consell ja ha anunciat que divendres aprovarà mesures per pal·liar les destrosses en cultius, béns de titularitat pública, infraestructures agrícoles i a xarxes de camins locals, agrícoles i forestals. El decret recull que s’establirà un termini de 30 dies perquè els municipis afectats puguen presentar les seues estimacions de danys, de les infraestructures i béns públics com a conseqüència de les pluges. Dins d’aquest paquet de mesures, també es contempla avaluar els efectes que han deixat les precipitacions en les collites i en tot el sector agrari.

Per la seua banda, l’Associació Valenciana d’Agricultors (Ava-Asaja) estima que el temporal de fortes pluges ha provocat “més de 170 milions d’euros” en pèrdues per al sector agrari i ha destacat que “s’ha encebat” especialment amb els cultius de cítrics i caquis amb “danys gravíssims”.

Comparteix

Icona de pantalla completa