Diari La Veu del País Valencià
Intersindical celebra la declaració de ‘Les Normes de Castelló’ com a BIC Immaterial

RedactaVeu / València.

El Consell ha declarat ‘Les Normes de Castelló’ Bé d’Interés Cultural Immaterial. Des d’Intersindical Valenciana “volem mostrar la nostra congratulació per aquest fet i agraïm al govern del Botànic que haja recuperat els papers que l’anterior govern valencià del PP havia oblidat en un calaix”.

Com a parts integrants del Bé s’inclouen el mecanoscrit de huit pàgines que es conserva a la Biblioteca Valenciana (element moble) i la ‘Casa Martí i Matutano’ (element immoble), on hui en dia es troba el Museu Etnològic Municipal de Castelló de la Plana. El decret estableix també un seguit de mesures de protecció i salvaguarda del Bé per vetllar pel normal desenvolupament i pervivència d’aquesta manifestació cultural.

Les també conegudes com ‘Les Normes del 32’ van ser un acord que signaven, a Castelló de la Plana el 21 de desembre de 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, a proposta de la Societat Castellonenca de Cultura. Fou un acord que certificava l’adopció amb lleus matisos de, per una banda, la reforma ortogràfica empresa per l’Institut d’Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant, i que s’havia materialitzat en les Normes ortogràfiques de 1913, i d’altra, la Gramàtica catalana, de 1918.

Les Normes Ortogràfiques que van resultar d’aquest procés signifiquen l’acceptació de la normativa fabriana adaptada a la realitat valenciana. Les Normes de Castelló “van ser una aposta per la normativització de la llengua i la vertebració del país, un símbol, en definitiva, de l’acceptació de la unitat de la nostra llengua”, segons Intersindical.

Precisament, aquesta setmana s’han produït els principals actes en commemoració d’aquestes Normes. Castelló per la Llengua, plataforma de la qual forma part STEPV-Iv, ha organitzat una sèrie d’actes que tindran com a colofó la diada d’aquest dissabte 17 de desembre, amb una fira d’entitats, tallers culturals, parlaments i, per finalitzar, l’actuació de Miquel Gil. De la mateixa manera, la xarxa d’entitats Enllaçats per la Llengua, de la qual Intersindical Valenciana és una de les impulsores, celebrarà la seua reunió plenària anual a la seu castellonenca de l’STEPV.

Per a Intersindical Valenciana, aquest reconeixement de ‘Les Normes del 32’ “és un pas més en la normalització del valencià en el nostre territori. Són aquestes accions les que demostren la voluntat del Consell de donar a la nostra llengua la importància i el prestigi que mereix”.

“Per últim, volem insistir al govern sobre la necessitat d’una Llei d’Igualtat Lingüística i animar-lo que continue donant grans passos que ens porten al més prompte possible a la normalització”.

En aquest sentit “demanem l’immediat inici de les emissions de la nova RTVV, la reciprocitat dels mitjans de comunicació amb els territoris veïns de parla catalana, la competència lingüística del personal al servei de les administracions valencianes i la retirada de l’exempció del valencià”, assenyalen.

Comparteix

Icona de pantalla completa