Diari La Veu del País Valencià
Messa, deixeble de Josep Segrelles i recomanat per Joan Fuster, al MuVIM fins al febrer
RedactaVeu / València

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) acull fins al proper 5 de febrer l’exposició Messa. Palpitacions i Art Gandul, en què es mostra l’obra de Francesc Sempere Fernández de Mesa, més conegut com Messa, tal com signava les seues peces. Es tracta d’un artista nascut a Albaida (1915 – 1996) que potser encara resulta desconegut per al gran públic, raó per la qual s’ha aprofitat el centenari del seu naixement per fer aquesta ampla mostra de la seua trajectòria, i així tractar d’acostar-se a la figura de Messa, qui des de la seua casa-taller féu un recorregut d’experimentació artística de manera autodidacta.

L’exposició acull una recreació del seu taller, replet d’objectes empaperats amb periòdics, juntament amb sèries autodenominades Art gandul, Apegasants i les seues Pintures blanques, que permeten descobrir l’esperit inconformista i el batec d’un artista audaç, constant en els seus dibuixos eròtics, plens d’ironia. La mostra està comissariada per Artur Heras i Fèlix Sempere, un dels seus fills, el qual s’ha dedicat a guardar amb molta cura l’obra paterna per ara poder donar-la a conèixer al públic en general. Del recull destaquen algunes peces que mai havien sigut exposades.

Sabó i fil negre tot és per a la roba 1973. Foto: Catàleg del Centenari Messa, 1915-2015.

Presentació de la carpeta de serigrafies

Precisament aquesta setmana, dissabte 17 de desembre a les 19.30h al Palau dels Milà i Aragó a Albaida (Vall d’Albaida) es presentarà la carpeta de serigrafies Messa-Baudelaire / Les flors del mal, que també es presentarà posteriorment al MuVIM juntament amb una taula redona que tindrà lloc el proper dijous 22 de desembre a les 19h, activitat que forma part de la programació al voltant de l’exposició. En aquest acte, que tindrà lloc al cap i casal, intervindran Fèlix Sempere i Artur Heras, comissaris de l’exposició; Raquel Baixauli, historiadora d’art; Eduard Verger, poeta i Anacleto Ferrer, professor d’Estètica.

Any 2015, l’Any Messa

Les diferents exposicions i activitats han anat realitzant-se durant tot el 2015, any del centenari; decretat per l’Ajuntament d’Albaida com l’Any Messa. Concretament, la seua ciutat natal vol acollir l’exposició retrospectiva al Palau dels Milà i Aragó que rebé el suport de Vicent Todolí exdirector de la Tate Museum i també Ontinyent l’exhibí al Centre de Cultura de Caixa Ontinyent. A més, es van realitzar diverses actuacions musicals i de dansa; fins i tot es va celebrar per primera vegada un certamen de pintura mural, impregnant d’art la ciutat d’Albaida.

Instal·lació Sala Parpalló 1984. Foto: Catàleg del Centenari Messa, 1915-2015.

Messa

Messa fou deixeble de Josep Segrelles, ambdós albaidins, i fins i tot Joan Fuster el va arribar a recomanar als seus lectors d’aquesta manera: “Tota lobra de Messa és interessant, no cal dir-ho. Mireu-la; sembla nascuda d’una energia fosca, reconcentrada com un combat alhora sense esperança i sense desistiments”.

La seua obra és molt ampla i diversa, entre la qual s’hi troben olis, dibuixos, collages, escultures, instal·lacions… El seu estil costa de definir, ja que les seues peces abasten des de l’expressionisme a l’abstracció, això sí, cal destacar les de contingut eròtic, que recorden Cezànne. L’artista fins i tot es va arribar a plantejar “per què no pintar sense pintar?”, impuls que li serví per a combinar objectes vells, inútils i absurds i així donar-los una altra funcionalitat i vida, fent així més ampla la seua obra.

Podeu consultar el catàleg del Centenari Messa, 1915-2015 al següent enllaç.

Mosaic 1980. Foto: Catàleg Messa. Palpitacions i Art Gandul.

Comparteix

Icona de pantalla completa