Diari La Veu del País Valencià
El 40% dels xiquets d’entre 5 i 12 anys realitza menys d’una hora d’exercici al dia
RedactaVeu / València

El 40 per cent dels xiquets valencians entre 5 i 12 anys no realitza l’activitat física mínima que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) –una hora al dia–. A més, el 32% de les famílies amb xiquets no mengen fruita tots els dies i el 57% no ingereix verdures diàriament.

Aquestes són algunes de les dades amb les quals estan treballant els centres tecnològics AIJU (producte infantil i oci), AINIA (alimentació) i IBV (biomecànica) que col·laboren en el projecte HAVISA finançat per IVACE i el fons FEDER. Aquesta iniciativa pretén promoure entre els usuaris hàbits de vida saludables a través de l’elaboració d’una plataforma TIC i d’unes guies adreçades a la indústria per al desenvolupament de nous productes en els sectors de l’alimentació, esport, salut, jocs i joguets que concorden amb aquest objectiu.

Durant el 2016, AIJU ha realitzat un estudi per a determinar els hàbits quant a esport i alimentació de tres grups poblacionals: els xiquets (de 3 a 14 anys), adults (de 25 a 60 anys) i sèniors (de 61 a 75 anys). Les dades arreplegades són producte de l’anàlisi de les opinions de més de 500 xiquets, 600 adults i 150 sèniors.

Evitar pràctiques sedentàries

Segons explica el cap del projecte del departament de Consumidor Infantil d’AIJU, Pablo Busó, “malgrat que per als pares és molt important evitar pràctiques sedentàries en els seus fills i filles, quasi el 40% dels xiquets i xiquetes d’entre 5 i 12 anys realitza menys d’una hora d’exercici al dia, que és el temps recomanat per l’OMS”.

Entre les activitats que realitzen amb major freqüència es troben anar al parc i practicar jocs tradicionals, anar en monopatí o patinet, la natació, el futbol o anar amb bicicleta, segons Busó, qui assegura que, en aquestes edats, “el que cerquen tant pares com xiquets és divertir-se i estar amb els amics”.

Foto: GettyImages.

Tant les dones com els homes perceben l’esport com una activitat important. Per a les dones, caminar és la pràctica més estesa i el ioga té especial rellevància. Per contra, els homes prefereixen caminar, córrer i eixir amb la bicicleta.

Malgrat la conscienciació d’homes i dones, entorn del 70% fan esport menys d’una hora al dia. Els motius que els impulsen a fer esport se centren a estar en forma, mantenir-se actiu i, en menor mesura, aprimar. Els frens més rellevants per a fer esport són la falta de temps i la desgana. El 87% dels sèniors caminen com a activitat física principal.

Així mateix, el 38% de les dones acudeixen a fer gimnàstica i el 32% realitza esports aquàtics, ioga o pilates. Les seues principals motivacions són romandre actiu (79%) i estar en forma (69%) i, en menor mesura, fer esport per a combatre l’envelliment (57%). Els frens del sènior home se centren en els motius de salut (20%) i en la preferència per altres activitats (19%) mentre que el 27% de les dones manquen de temps o prefereixen fer altres coses (20%)”.

Alimentació

Tal com s’ha identificat en l’estudi realitzat, les famílies amb xiquets perceben que la seua alimentació és bastant equilibrada. Així i tot, segons Elisa Gallego, responsable de projectes d’AINIA: “S’ha detectat que el 32% no mengen fruita tots els dies i el 57% no ingereix verdures diàriament”.

Els adults donen notable importància a l’alimentació i perceben que la seua és bastant equilibrada. Malgrat aquesta percepció, segons l’especialista d’AINIA: “El 42% dels homes no menja fruita tots els dies i el 64% no ingereix verdures diàriament. En el cas de les dones, aquestes ingereixen en general més fruites i verdures, de manera que el 31% no mengen fruita diàriament i el 39% no mengen verdures tots els dies”.

El 31% de les dones no mengen verdura diàriament. Foto: GettyImages.

En el cas dels sèniors, també perceben que la seua alimentació és bastant equilibrada. Així i tot, s’ha detectat que el 48% no menja verdures tots els dies i el 26% no ingereix fruites diàriament.

Hàbits de vida saludables

La promoció d’hàbits de vida saludables en matèria d’alimentació i activitat física ludificada suposa per a la societat una oportunitat per a adoptar pautes d’estil de vida saludable a través d’una proposta atractiva de nous plans integrals i eines motivacionals. Per tant, desenvolupar productes i serveis en aquesta línia significa una oportunitat de negoci per a aquelles empreses capaces de proporcionar els mitjans que afavorisquen el seu establiment.

Com explica Mercedes Sanchis, directora d’Innovació en Benestar i Salut Laboral del IBV, “fruit de la col·laboració dels tres centres es generaran les bases per al desenvolupament d’una plataforma TIC que permeta el diagnòstic i monitoratge de l’estat nutricional i forma física a partir de la captura de formes humanes 3D amb el mòbil i la realització de recomanacions en d’estils de vida saludables sobre la base d’aquesta informació”.

Aquest entorn estarà integrat amb tècniques de ludificació com a element motivacional que proporcionarà als usuaris dietes equilibrades basades en aliments saludables, així com en plans d’activitat física concordes a les necessitats de cada usuari”. Aquestes eines “podran ser aprofitades tant per les empreses per a oferir serveis de major valor afegit entorn de la promoció d’hàbits de vida saludables, com pels usuaris finals per a la seua autogestió”, assenyalen.

Comparteix

Icona de pantalla completa