Diari La Veu del País Valencià
Un documental que trenca mites sobre el pàrkinson
RedactaVeu / València

El documental interactiu coproduït per RTVE.ES i Barret Cooperativa Valenciana, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Pàrkinson, ‘Que tiemble el camino’ vol trencar mites sobre aquesta malaltia.

Així, l’espectador que accedeix al documental (a aquest enllaç www.rtve.es/parkinson), es posarà a la pell d’un grup de persones afectades pel pàrkinson que es proposen el repte de recórrer 108 Km del Camí de Santiago. El projecte narra, en forma de videojoc documental, la història del viatge de 15 pelegrins, a través de més d’un any de preparació i de 6 dures etapes de caminada.

Es tracta d’una iniciativa sorgida a l’Associació de Pàrkinson de València, a la qual se sumen les associacions d’Albacete, Pontevedra i Tenerife, que vol sensibilitzar sobre una malaltia neurodegenerativa que afecta més de 160.000 persones a l’Estat espanyol. Malgrat l’impacte social del pàrkinson, aquesta malaltia continua envoltada de mites i desconeixement que estigmatitzen les persones que la pateixen.

El projecte documental ‘Que tiemble el camino’ “té vocació de servei públic”, “vol contribuir a desestigmatitzar la malaltia mitjançant la història dels seus protagonistes”, al temps que “donar a conéixer el dia a dia de les persones afectades i posar en valor la tasca de les associacions de pàrkinson.

“Un espai de referència i informació de qualitat” sobre la malaltia

La Federació Espanyola de Pàrkinson ha elaborat una sèrie de continguts divulgatius sobre aquests aspectes, que garanteixen que el webdocumental “és un espai de referència d’informació de qualitat sobre la malaltia i sobre els recursos disponibles per a les persones afectades”.

El webdocumental és un format narratiu que de mica en mica es va implantant als mitjans de comunicació internacionals. Que tiemble el camino, dirigit per Àlex Badia i Claudia Reig, forma part de la Factoria de Webdocs del Laboratori d’Innovació Audiovisual de RTVE, una aposta per les noves narratives del canal públic estatal.
La productora Barret va començar la seua trajectòria en els formats interactius i els documentals transmèdia en 2009. Des d’aleshores ha realitzat treballs com Les veus de la memòria, distribuït també mitjançant la web de RTVE; o 0responsables.com, sobre l’accident de metro de València. En el desenvolupament del webdocumental hi han participat altres dues empreses valencianes: l’estudi de comunicació Diapasó, que s’ha encarregat de la programació web, i Spherical Pixel, que ha desenvolupat els videojocs. La web es pot navegar tant amb ordinadors com smartphones i tauletes.

El projecte incorpora també un documental en format tradicional. Aquesta pel·lícula ha estat emesa en Documentos TV de La 2, i està accessible igualment en aquesta web.

Comparteix

Icona de pantalla completa