El TC suspèn cautelarment la resolució del referèndum de JxSí i la CUP

Els magistrats adverteixen Forcadell i Puigdemont que han de paralitzar qualsevol iniciativa que incomplisca la suspensió
14 desembre 2016 01:00h

ACN / Madrid.
 
El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment la resolució de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP al debat de política general per la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Els magistrats han admès a tràmit l'incident d'execució de sentència que el Govern espanyol va aprovar presentar el 14 d'octubre, que incorporava una petició perquè s'apliqués l'article 161.2 de la Constitució que estipula la suspensió automàtica dels articles o preceptes impugnats. Els magistrats també adverteixen directament a Forcadell i Puigdemont que han de paralitzar qualsevol iniciativa contrària a aquesta suspensió i demanen informes al Parlament per determinar si les actuacions parlamentàries que van donar lloc a la resolució del referèndum van contravenir ja alguna decisió del TC. La decisió arriba abans de la cimera dels integrants del Pacte Nacional del Dret a Decidir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per al dia 23.
Un cop admès a tràmit, el TC disposarà d'un termini de cinc mesos (prorrogables) per estudiar el recurs de l'executiu espanyol, que demana que es declaren nuls diversos apartats de la resolució 306/XI aprovada pel Parlament el 6 d'octubre. En concret, els apartats dels capítols titulats "Referèndum" i "Procés Constituent” inclosos al títol I sobre "El futur polític de Catalunya”.

El Govern espanyol argumenta que la resolució contradiu la sentència del TC, que va declarar la inconstitucionalitat de la declaració del Parlament del 9 de novembre del 2015 sobre l'inici del procés, així com les decisions del mateix TC sobre els incidents d'execució que el Govern espanyol ha presentat anteriorment sobre la creació i les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

Un cop admès a tràmit l'incident d'execució de sentència, el TC ha traslladat l'expedient al Ministeri Fiscal i al Parlament de Catalunya perquè en un termini de 20 dies formulen les al·legacions que considerin convenients.

Advertència a Forcadell i Puigdemont

El TC ha acordat també −d'acord amb la petició de l'advocat de l'Estat− notificar personalment la resolució a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, així com a la resta de membres de la Mesa, al secretari general del Parlament i al president i membres del Govern de la Generalitat. El ple els adverteix del seu deure "d'impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que supose ignorar o eludir la suspensió acordada i els adverteix de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poden incórrer".

El TC també requereix a Forcadell, als membres de la Mesa del Parlament i al secretari general del Parlament que en un termini de 20 dies presenten els informes prevists a l'article 92.4 de la Llei Orgànica del TC "sobre si les actuacions parlamentàries que van donar lloc a l'aprovació de la resolució" del referèndum han contradit la sentència i les resolucions anteriors del TC.

Noves atribucions

Aquest és el primer procediment en què el Tribunal Constitucional té la possibilitat de fer ús de les noves atribucions que li atorga la reforma de la Llei del TC per inhabilitar càrrecs que incomplisquen les seues sentències. En l'ocasió anterior en què Forcadell estava al punt de mira del Govern espanyol per la tramitació de les conclusions de la Conclusió d'Estudi del Procés Constituent, els magistrats encara no havien resolt el recurs de la Generalitat contra aquesta reforma. Ho van fer el 31 d'octubre d'aquest any, quan van avalar el conjunt de les mesures previstes pel Govern espanyol.

 
 
next