Diari La Veu del País Valencià
El món educatiu torna a reclamar la derogació de la LOMCE

Redactaveu / EP / València.

Sindicats, partits polítics, estudiants i pares d’alumnes han participat aquest dimarts en les tres manifestacions convocades per la Plataforma per a l’Ensenyament Públic que han tingut lloc a Castelló de la Plana, València i Alacant amb l’objectiu de demanar la derogació de la ‘Ley Orgánica de Mejora de la Calidad Educativa’ (LOMCE) sota el lema ‘Ni LOMCE ni retallades. Més inversió, més qualitat, més valencià i més dignitat’.

A València, prop d’un miler de persones, segons l’organització, han recorregut els carrers del centre de la ciutat entre sons de tambors, dolçaines i crits de “Menys corrupció i més educació”. La comitiva ha sigut acompanyada per pancartes amb proclames com ‘Sí a l’ensenyament, sí al valencià’, ‘Educació per a tots: ni LOMCE ni 3+2’, ‘L’estudiantat en peu de guerra per l’educació i la terra’, ‘Recuperem el futur: en la teua lluita diària practica la possibilitat de guanyar’ o ‘Aturem la LOMCE’, aquesta última amb una caricatura de l’exministre d’Educació que va traure avant aquesta norma, José Ignacio Wert, i amb el lema #wertgonya.

Els tres sindicats integrats en la plataforma, CCOO PV, UGT-PV i STEPV, han avançat la intenció de la comunitat educativa de convocar una vaga estudiantil per a febrer o març de 2017 amb la finalitat d’incidir en la retirada de la LOMCE després de la “multitudinària resposta” de l’última jornada d’aturades que es va produir just un dia abans que Rajoy anunciara la paralització de les proves.

Es tracta, per tant, d’una reivindicació “necessària per a revertir les retallades, recuperar les inversions i tombar la LOMCE”, com ha agregat el secretari d’Ensenyament Públic d’UGT-PV, Javier González, qui creu que la situació “ha avançat bastant” després de la suspensió de les revàlides, el “tema més espinós”. Amb tot, ha advertit que la majoria no absoluta de l’executiu en el Parlament “l’obliga a cedir per a traure avant la LOMCE” i ha confiat que “no bloquege les reformes en el Senat”, on sí té capacitat.

Manifestació en València. Foto: Twitter Joves CCOO PV.

Per part de CCOO PV, la secretària general de la Federació d’Ensenyament, Xelo Valls, ha insistit que la llei “segueix en vigor” i que la comunitat educativa segueix “obstinada” en la seua retirada. A més, ha apuntat que no veu clar “el plantejament del PSOE, Ciutadans i el PP” d’estudiar una nova llei, per això ha dit que “quan s’engegue ens ho creurem”.

La secretària nacional de l’STEPV, Beatriu Cardona, ha coincidit que la retirada de les revàlides “és un pas molt xicotet” i ha recordat altres aspectes de la LOMCE com el fet que la religió siga “avaluable”, la classificació “per itineraris” i el model “de competències seguint el model PISA per a crear estudiants dòcils”. En definitiva, ha definit la llei com una norma que “segrega, adoctrina i promou la privatització”.

Manifestació en València. Foto: Twitter Escola Valenciana.

Amb un argumentari paregut s’ha expressat Escola Valenciana a través del seu president, Vicent Moreno, qui s’ha mostrat contundent en les seues declaracions: “La llei Wert fa pudor, no volem que velles polítiques educatives corcades, rescatades de períodes predemocràtics, siguen les responsables de regular la formació del nostre alumnat […]. Des d’Escola Valenciana no volem una llei secessionista, classista, promotora de desigualtats; no volem una llei imposada i feta sense comptar amb la professionalitat i l’experiència de la comunitat educativa”. A més, ha afegit que “rebutgem aquesta llei basada en una visió empresarial i mercantilista de l’escola, molt allunyada dels principis pedagògics i els valors d’igualtat que fomenta Escola Valenciana”.

Per la seua banda, el portaveu de l’organització i president de FAPA València i la Confederació Gonzalo Anaya, Màrius Fullana, ha recordat que, de moment, aquesta llei educativa “continua vigent” i “les proves segueixen incloses en ella”, per la qual cosa ha denunciat que els alumnes d’últim curs de Batxillerat “no saben què serà d’ells”.

Finalment, a nivell polític, la coordinadora local d’Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Albert, ha reivindicat la importància que la nova llei “faça una aposta per l’educació laica i de qualitat” i ha definit la suspensió de les proves de la LOMCE com “una retirada momentània que obeeix a motius estratègics”.

Manifestació en Alacant. Foto: Twitter EUPV de la Diputació d’Alacant.

Alacant

El coordinador general d’EUPV, David Rodríguez, qui ha participat en la manifestació contra la LOMCE a Alacant, ha qualificat aquesta llei com “una contrareforma educativa imposada, sense recursos, mercantilista, que privatitza i segrega, competitiva, antidemocràtica, adoctrinadora i sexista”.

Per a Rodríguez, tot i que que ha valorat com a positiu el fet que el Ministeri d’Educació haja retirat l’Ordre de les Revàlides, “encara queda molt de camí que recórrer per a aconseguir la supressió definitiva de la LOMCE i de totes les seues proves que segreguen. Se segueix mantenint un currículum obsolet, la durada de les proves i manté els rànquings entre centres educatius”.

Comparteix

Icona de pantalla completa