Diari La Veu del País Valencià
Divalterra en procés de desmantellament després de l’escàndol Sahuquillo
RedactaVeu / EP / València.

Després de l’escàndol provocat pel cogerent de Divalterra, Víctor Sahuquillo, sembla que comencen a donar-se les primeres passes per al procés de desmantellament d’aquesta empresa pública, l’antiga Imelsa, cosa que de moment comportarà la cessió d’alguns dels serveis que es fan des d’aquesta empresa pública i una conseqüent reducció dels càrrecs directius.

Des d’Esquerra Unida i València en Comú han emès un comunicat en el qual advoquen clarament per la liquidació de Divalterra, assumint la Diputació de València els serveis i el personal de l’empresa, especialment pel que fa a les brigades forestals.

Els diputats de transparència i govern obert, i d’inclusió social, teatres i memòria històrica, Berto Jaramillo i Rosa Pérez Garijo, consideren que “després de tot el que ha passat, el govern del canvi no pot caure en pràctiques èticament reprovables. A la vista dels fets, Divalterra no té raó d’existir”.

Les pràctiques a què fan referència són les que es van fer públiques a través d’un informe d’un auditor intern de Divalterra que va detectar incidències en l’actual gestió de l’ens, entre altres assumptes, el fraccionament de contractes i la inclusió de begudes alcohòliques com a dietes, les quals se li recriminen a Víctor Sahuquillo, cogerent de Divalterra.

Al respecte, Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València, ha manifestat que “no hi ha cap motiu objectiu” perquè Sahuquillo, “no puga estar” en la nova etapa de l’empresa pública que està plantejant la corporació provincial, perquè pot haver comès “una torpesa” en el pagament d’algunes factures de despeses de representació que “no haurien d’haver-se abonat”, en al·lusió a la inclusió de begudes alcohòliques com a dietes. No obstant açò, ha assenyalat que “pot haver ficat la pota però no la mà” i ha defensat que en aquest cas, “no hi ha corrupció” com vol “magnificar el PP”.

El diputat de VeC, Roberto Jaramillo, i la diputada d’EUPV en la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, no es limiten a “exigir responsabilitats” i creuen que Divalterra ha de ser liquidada. En opinió d’ambdós, “la gestió de l’empresa pública estava qüestionada abans i ara, amb el canvi de govern, continua estant qüestionada, cosa que no ens podem permetre”. Per a ells, “això no suposa que els serveis que estaven realitzant-se per part de la mercantil deixen de realitzar-se”. De fet, “aquests últims dies hem estat recaptant informació sobre la possibilitat d’assumir el personal per part de la corporació provincial, cosa que és factible”, han afirmat.

Procés de desmantellament

Pel que fa a aquest procés de desmantellament, Rodríguez ha explicat que des de “fa molt de temps” es pensa en una “modificació profunda” de Divalterra perquè s’encarregue en exclusiva d'”allò perquè va ser creada”, l’impuls econòmic, i ha afegit que “aquests errors han evidenciat la necessitat d’escometre-la com més prompte millor”.

La reforma preveu que els brigadistes forestals de Divalterra passen al Consorci Provincial de Bombers, que d’aquesta manera s’encarregarà, a més de l’extinció d’incendis, de les tasques de prevenció. A més, l’àrea de Turisme de Divalterra passarà al patronat provincial encarregat d’aquesta matèria, el mateix que ocorrerà amb Medi ambient.

Rodríguez també ha assenyalat que l’estructura dels 700 treballadors actuals de Divalterra “porta aparellat un determinat equip directiu”, per tant, quan descendisca aquesta plantilla remarca que “sembla lògic reduir” també els directius.

Tot i això, el president de la Diputació ha defensat la continuïtat de Divalterra perquè s’encarregue de l’impuls econòmic en els pobles, ja que la Diputació no gestiona aquest servei encara que “podria valorar-se” la seua creació.

“No serà un Canal 9 dos”

Rodríguez ha assenyalat que els serveis jurídics ja estan treballant en aquesta reforma amb el límit “del respecte als drets dels treballadors” als quals ha garantit que aquest procés “no serà un Canal 9 dos” sinó que es realitzarà amb “molta cura i garanties”.

Comparteix

Icona de pantalla completa