Diari La Veu del País Valencià
La memòria gràfica de la ‘València republicana’ en 300 imatges

RedactaVeu / València.

‘València republicana. Societat i cultura’ és el títol del llibre la presentació el qual va presidir ahir l’alcalde de València, Joan Ribó, a l’hemicicle municipal. L’obra reuneix més de 300 fotografies fetes a la ciutat durant els anys 30 “i que serveixen per a recuperar, d’una forma molt gràfica, la memòria d’un temps d’important transformació urbana i d’efervescència cultural, política i econòmica en què, durant quasi un any, València va ser capital d’Espanya”, segons fonts municipals.

En paraules de Ribó, es tracta d’un llibre que mostra, en fotografies, com era la València dels anys 30, “una ciutat molt activa i molt bolcada amb la República que és important que nosaltres recordem perquè, com ha dit Salvador Calabuig, qui perd les arrels perd la identitat”.

En l’acte de presentació d’aquesta obra també han intervingut la regidora de Cultura, Glòria Tello, i el coordinador de l’obra, Salvador Calabuig, que ha projectat i comentat a l’hemicicle algunes de les fotografies recollides. Tello ha destacat la rellevància d’aquest esforç literari que “permet realitzar un viatge, molt gràfic, en el temps fins a una València que, en aquells anys, va destacar per la seua vida quotidiana, cultural, cinematogràfica i política i, a més, va viure un procés de normalització de la seua llengua i literatura”.

Per la seua banda, Salvador Calabuig ha recordat que el 12 de desembre es compleixen cent anys del dia en què tots els partits representats a l’Ajuntament van signar un primer manifest autonomista, abans de subratllar la importància de la fotografia “per a tornar-nos el record i la memòria d’aquells anys republicans de València”.

Finalment, l’alcalde Joan Ribó s’ha referit a la València de la dècada dels 30 com “una urbs que iniciava el seu trànsit a gran ciutat, un fet consolidat en molts aspectes amb la capitalitat republicana”. “A pesar de la guerra, a pesar de l’agressió feixista, de les privacions i mancances –ha indicat Ribó–, va ser una ciutat que va saber demostrar al món la fortalesa del seu batec urbà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa