Diari La Veu del País Valencià
El Consell ‘desbloqueja’ les obres del posttransvasament Xúquer-Vinalopó

RedactaVeu / Alacant.

El Govern valencià recuperà el passat mes d’octubre la gestió de l’embassament regulador del Toscar-Agost a Monòver (el Vinalopó Mitjà), una demanda arrossegada en el temps que feien els llauradors de les comarques del sud del País Valencià i que en certa manera significa “un pas important” per mamprendre les obres que afecten el transvasament d’aigua des del Xúquer al Vinalopó.

Els pressupostos per a 2017, que encara estan ultimant-se, contemplen una quantia de 5,5 milions d’euros per a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural destinada a posar en marxa les obres del posttransvasament. Encara que a hores d’ara “no hi ha una data exacta per començar les obres”, com han confirmat des de Compromís a aquest diari, la diputada il·licitana de la coalició en les Corts, Mireia Mollà, afirma que “és el moment de començar a complir amb els compromisos establerts amb els nostres agricultors i donar solucions a un territori que pateix la sequera”.

Per aquest motiu, Compromís “celebra que per fi s’haja escoltat la veu dels agricultors i que amb la decisió de recuperar l’embassament regulador del Toscar puguen començar les obres que aportaran aigua del Xúquer al Vinalopó, pressupostades per a 2017 en 5,5 milions d’euros”.

L’obra estava paralitzada fins ara, però el fet de recuperar la gestió pública “desbloqueja la situació”, apunten a La Veu, ja que fins aleshores eren “més d’11 anys d’incompliments i promeses irrealitzables per part del Partit Popular, que va sumir les comarques meridionals en una guerra territorial amb clares finalitats electorals”, situació que “ha portat els agricultors a perdre tota una dècada en qüestions de matèria hidrogràfica”, afegeixen, i ara “cal portar l’aigua del Xúquer al Vinalopó i donar solucions a un territori que pateix la sequera”. “Les guerres partidistes de l’aigua no han resolt els nostres problemes”, afirma Mollà.

No obstant això, malgrat els 5,5 milions d’euros pressuposts, el Govern espanyol s’ha de fer càrrec d’una part econòmica d’aquests obres, que fins ara no ha atès. És per això que des Compromís “presentarem al·legacions perquè el Govern de Mariano Rajoy aporte la part que li toca” i les obres puguen començar.

Comparteix

Icona de pantalla completa