Diari La Veu del País Valencià
Nova protesta contra la possible reobertura del CIE de Sapadors

RedactaVeu / EP / València.

Una concentració davant del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors a València amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la Tortura ha protestat davant la “possible” reobertura de les instal·lacions, tancades des del 5 d’octubre per una plaga de xinxes, segons ha informat la plataforma CIEs NO en les seues xarxes.

Sota el lema ‘No més tortures, maltractaments i morts sota custòdia institucional’ i una pancarta que defineix els CIE com a ‘Comissaries, presons, centres de menors’, els manifestants s’han congregat amb motiu de la jornada en la qual l’Organització de les Nacions Unides (ONU) commemora el Dia contra la Tortura.

En aquest marc, la concentració convocada per la plataforma estatal contra els CIE ha manifestat el seu “absolut rebuig” cap a aquest tipus de centres i ha exigit “l’eliminació dels maltractaments, les morts i les tortures”.

“En general, són espais totalitaris on es priva de llibertat els immigrants per una qüestió administrativa i en els quals existeix una contínua i sistemàtica vulneració de drets i llibertats fonamentals”, han denunciat des de l’organització.

En el cas del centre de Sapadors, reclamen la col·laboració ciutadana “davant la seua possible reobertura en els pròxims dies” i per açò han penjat un model d’escrit de queixa en la seua pàgina web perquè la gent ho remeta a la Delegació de Govern, el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges. La campanya convida la població tant a utilitzar aquest text com altres paraules.

Aquesta carta subratlla la “realitat concreta” del centre de València i apunta situacions com la de “persones privades de llibertat que han de fer les seues necessitats en bosses de plàstic a la nit” i que, a més, “estan sotmeses a les picades de les xinxes, que des de fa més de dos anys no s’han pogut eradicar”.

La plataforma contra els CIE també ha denunciat en la missiva les “múltiples denúncies” d’interns per casos de “maltractaments, tortura i vexacions”, així com per les condicions “denigrants” de les instal·lacions “per la falta de privadesa, higiene i protecció, especialment per als qui estan en situacions de major vulnerabilitat”.

“Com a ciutadà no done suport a aquest model de repressió cap a les persones migrants. Una societat democràtica no pot ser-ho si no inclou i protegeix tota la població. No volem que les persones migrants siguen tancades en els CIE, ni que se’ls perseguisca, ni que se’ls deporte. Cap d’aquestes accions se sosté des d’un punt de vista democràtic, econòmic ni demogràfic”, reivindica la carta model.

Amb aquestes paraules, l’organització insisteix a reclamar el tancament “definitiu i incondicional” de tots els CIE, “començant per la no reobertura de Sapadors a València” i amb la fi de les deportacions d’immigrants a l’Estat espanyol.

Sobre aquest tema, CIEs No ha destacat que el Govern estatal “ja ha sigut condemnat en tres ocasions pel Tribunal Europeu de Drets Humans per no investigar els casos de tortura” tant en aquests centres com en comissaries, presons i departaments per a menors.

Comparteix

Icona de pantalla completa