Diari La Veu del País Valencià
Dissabte, ‘Castelló batega en valencià’
RedactaVeu / Castelló de la Plana

El pròxim dissabte 17 de desembre, a partir de les 11h del matí, la plaça Major de Castelló de la Plana acollirà la diada festiva i reivindicativa amb què culminen els actes de celebració dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, i que ha organitzat Castelló per la Llengua amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló.

Així, segons els organitzadors, “un any més, la ciutat reivindica les ‘Normes del 32’, que van marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l’element vertebrador d’una societat valenciana cohesionada i democràtica”.

‘5 anys d’estima, passió i moviment’

Castelló per la Llengua ha volgut plasmar aquesta voluntat de viure plenament en valencià, “ben viva en el nostre poble”, en el lema ‘Castelló batega en valencià’. A aquest lema li han afegit ‘5 anys d’estima, passió i moviment’, perquè enguany s’han complit cinc anys des que el desembre de 2011 es convocà la primera mobilització unitària per a reivindicar les ‘Normes’ sota el paraigua de Castelló per la Llengua, que ara per ara aplega més de vint partits, sindicats i associacions de la ciutat.

Fira d’entitats, tallers i exhibició muixeranguera

Els actes començaran a les 11h amb l’obertura de la fira d’entitats per la llengua que es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de dimonis amb Botafocs (11h) i un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva (12h).

A les 13h començarà un acte commemoratiu, conduït per la periodista Oriana Brunori, en què s’intercalaran els parlaments d’ACPV, Escola Valenciana, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua amb les intervencions de Miquel Gil i les muixerangues. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i el concert de Miquel Gil.

Enguany, els actes commemoratius van començar a final de novembre i s’han allargat durant la primera quinzena de desembre, amb la celebració d’unes “Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes” organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC-UJI); la presentació del llibre El tio Canya ha mort organitzada per la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc; i la passejada pels “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, organitzada per ACPV.

A més a més, aquesta setmana encara tindran lloc dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua i que porten per títol ‘Al País Valencià, podem viure sense el valencià?’ i ‘La competència lingüística en la funció pública’, dimarts 13 i dijous 15 de desembre a les 19h a la Sala d’Actes de la Casa dels Caragols (carrer Major, 78).

Els organitzadors han fet una crida al conjunt de la societat castellonenca i valenciana a participar dels actes “i omplir la plaça Major aquest dissabte, perquè només entre totes i tots aconseguirem que Castelló continue, un desembre més, bategant en valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa