Diari La Veu del País Valencià
Els veïns de Port SAPLAYA demanaran indemnitzacions si es fa el Marenostrum 2017
RedactaVeu / Port-Saplaya

Davant la intenció de l’alcaldia d’Alboraia (l’Horta Nord) d’aprovar de manera imminent el macrofestival de música electrònica Marenostrum Experience 2017 en el pàrquing d’Alcampo –i donada la proximitat als habitatges-, l’Associació de veïns Associació Cívica i Cultural de Port sa Platja ha anunciat en un comunicat la seua intenció d’acudir a la justícia “per a exigir elevades indemnitzacions a l’Ajuntament d’Alboraia en cas que concedira llicència”.

En la mateixa nota s’alerta de sobre la “responsabilitat patrimonial” que el Marenostrum 2017 pot suposar per a les arques municipals després que una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià “fa responsable l’ajuntament que va concedir la llicència d’activitat per a un macrofestival en la platja de Borriana d’indemnitzar els veïns pels danys per contaminació acústica”.

El precedent de l’Arenal Sound de Borriana

L’associació cultural considera en aquest sentit que aquesta sentència -nº479 del TSJ- “suposa un important precedent que, donada la semblança de la situació, dota aquesta associació i en general els veïns de Port sa Platja de sòlids arguments jurídics”, la qual cosa “ens permetria acudir a la justícia per a exigir elevades indemnitzacions a l’Ajuntament d’Alboraia.

La sentència, feta pública el passat mes de juny, parteix d’una reclamació veïnal per violació del dret fonamental a la intimitat per la celebració de l’”Arenal Festival Sound” a Borriana, un macrofestival a l’aire lliure, d’un format similar al Marenostrum, que discorre entre els dies 31 de juliol i 4 d’agost, en la platja de l’arenal de Borriana amb una participació de 55.000 persones.

Els veïns denunciants van contractar un perit que va realitzar, durant l’edició de 2013, mesuraments a l’interior d’un dels habitatges pròxims i va demostrar “uns nivells d’entre 72 i 91 decibels” que superen els nivells de pertorbació màxims fixats en la Llei 7/2002 de GVA, i que va obligar els veïns, segons raona el TSJ, a “suportar una activitat acústica incompatible amb el dret al descans, a la salut i a la intimitat domiciliària”.

Els cinc magistrats del TSJ valencià reconeixen en la sentència que, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, encara que no es pose en perill la vida de les persones, l’exposició continuada a sorolls que puguen qualificar-se com a evitables i insuportables, atempten contra el dret a la intimitat i el gaudi de la vida personal i familiar en el domicili. Així mateix, el tribunal considera evident que “els festivals de música, pels seus nivells acústics, no poden celebrar-se a l’aire lliure violant els drets fonamentals a la vida personal en el domicili i a la salut”. Així mateix, rebutgen que un festival d’aquestes característiques puga entendre’s com un “esdeveniment cultural”, cosa que “també pretén fer creure el Marenostrum”, segons l’associació de Port sa Platja.

,

El TSJ valencià va rebutjar que l’administració declarara aquest tipus d’esdeveniments com d’“interès col·lectiu”, ja que tan sols es defensen per un benefici econòmic que “pot no ser real enfront de la invasió dels carrers per 55.000 persones durant 5 dies amb les seues nits”. Segons l’Associació de veïns Associació Cívica i Cultural de Port sa Platja aquest argument “és fàcilment traslladable al cas de Port sa Platja, on els 3.500 veïns i estiuejants haurien de suportar el pas de més de 20.000 assistents diaris”.

Per tot açò, el TSJ valencià va condemnar l’ajuntament de Borriana a indemnitzar amb 2.000 euros per apartament a cadascun dels veïns denunciants pel dany produït en el festival de 2013 per responsabilitat patrimonial de l’administració

A la vista d’aquesta sentència del, l’associació considera “evident” que, en cas que l’ajuntament d’Alboraia atorgue llicència perquè el Marenostrum 2017 es realitze en la proximitat dels seus habitatges, “disposaríem d’una base sòlida per a emprendre accions legals contra l’ajuntament per una violació del nostre dret al descans, a la salut i a la intimitat domiciliària”. Per últim, posen de manifest que “lamentaríem enormement” haver d’iniciar accions legals “ja que el conjunt dels veïns d’Alboraia acabaria pagant amb els seus impostos els danys provocats pels promotors del Festival”.

Per tot això, reclamen de nou a l’Ajuntament d’Alboraia que denegue la llicència al Macrofestival Marenostrum.

Comparteix

Icona de pantalla completa