Diari La Veu del País Valencià
Més factures ‘irregulars’ per 7,8 milions d’euros en l’Hospital Provincial de Castelló

RedactaVeu / Castelló de la Plana.

La Conselleria de Sanitat ha denunciat davant la Fiscalia Anticorrupció els 7,8 milions d’euros més en facturació irregular en l’Hospital Provincial de Castelló entre els anys 2003 i 2005, que s’afigen als 25 milions denunciats al juny, segons han confirmat fonts d’aquest departament.

El gerent del Consorci Hospital de Castelló, per indicació de la consellera de Sanitat, Carmen Montón, va presentar el passat 30 de novembre a la Fiscalia Anticorrupció la documentació per aquesta presumpta facturació irregular, ja que es tractava de factures sense expedient de contractació o que superen la facturació acordada.

En concret, es tracta de factures per 2,6 milions a l’empresa Piaf, investigada en el cas Gürtel per, presumptament, finançar il·legalment el Partit Popular. Són factures dels exercicis 2003 i 2005 en les quals no consta expedient de contractació o en les quals se supera la facturació acordada.

De la mateixa manera, també s’ha enviat a Fiscalia, perquè investigue si poguera ser constitutiu d’il·lícit penal, documentació relativa a les activitats econòmiques mantingudes entre el Consorci i les empreses Dome Estudi Projectes Integrals, Domotecnic Gestió i Serveis, Domòtica Castelló Cooperativa Valenciana i Domòtica i Tècniques d’Integració. En aquest cas, es van facturar 5,2 milions d’euros sense tenir l’adequat suport legal.

La Conselleria de Sanitat, davant aquests fets, que suposen “una clara transgressió” del procediment de contractació pública i de la llei d’Hisenda Pública, entre altres normes, i que “podrien ser constitutius de delicte”, ha donat la indicació de remetre aquesta informació a la Fiscalia Anticorrupció perquè els investigue, segons les mateixes fonts.

Aquesta documentació se suma a les factures per valor de 25 milions lliurades el juny passat a Fiscalia de les empreses Piaf i Telecso entre els anys 2006 i 2015 per si pogueren ser constitutives de delicte en superar els imports contemplats en els expedients de contractació o mancar d’expedient de contractació.

Sobre aquest tema, des d’aquest departament han recalcat que la Generalitat Valenciana “no consentirà cap irregularitat en l’ús dels diners públics” i que per açò “s’ha acudit a la Fiscalia Anticorrupció perquè determine si, a més d’irregularitats, hi ha delicte”.

Per contra, han destacat que “davant la falta de control en els diners públics i en la gestió”, la Generalitat “està posant ordre” en els comptes de l’Hospital Provincial i en les situacions irregulars que s’ha trobat.

A més, han recalcat que han fet “una clara aposta” pel centre en assumir el deute de 30,1 milions d’euros per a “assegurar la seua salut financera i salvar-ho de la fallida tècnica”, i destinar 14,6 milions d’euros en un programa d’inversions.

Aquestes inversions permetran un PET TAC que evite desplaçaments a València o una Unitat d’Oncologia de referència, dissenyar un pla d’integració funcional amb l’Hospital General per a millorar la coordinació i l’assistència en la ciutat i pagar íntegrament un accelerador lineal amb un cost de tres milions d’euros, que serà el tercer, per a fer front a les avaries que patia el més antic i que retardava tractaments oncològics.

Comparteix

Icona de pantalla completa