Diari La Veu del País Valencià
Alcoi celebra un Nadal únic

Anna M. Mollà / Alcoi.

Alcoi celebra un Nadal ben especial i únic, ja que compta amb tradicions que sols tenen lloc a la capital de l’alcoià, com és el cas del Betlem de Tirisiti, una representació de titelles molt particular que ha estat declarada Bé d’Interès Cultural, o també la Cavalcada dels Reis Mags, que és la més antiga de l’Estat espanyol (1885) i que, a més, compta amb uns patges molt especials que pugen a les cases per deixar els regals, tal com avança la desfilada. També és molt especial l’acte del Ban Reial en què l’ambaixador dels reis recorre els carrers anunciant la seua arribada mentre els menuts dipositen les cartes a unes bústies que porten al llom unes burretes.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, en paraules per a la Veu, ha volgut posar èmfasis en la marca que des de l’Ajuntament volen assentar, que és ‘Alcoi Ciutat del Nadal’, raó per la qual explica que “no podem quedar-nos amb els tres dies de la trilogia de pastoretes, burreta i el dia de la cavalcada”. Es per això que comenta que el que volen fer és donar contingut al mes de desembre amb tot un seguit d’actes relacionats amb el Nadal.

“Tota aquesta idea d’‘Alcoi Ciutat del Nadal’ és per reforçar la imatge de cara a la possible sol·licitud perquè el nadal alcoià siga patrimoni de la humanitat”, segons matisa Zamorano. Amb el mateix lema, l’any passat es van fer xapes i, enguany, s’han confeccionat unes polseres que tenen una finalitat benèfica. L’Ajuntament busca, així, que el Nadal no sols siga consumisme.

Imatge: Ajuntament d’Alcoi.

Entre els diferents actes que tindran lloc al llarg del mes de desembre a la localitat tenim la ruta ‘Descobreix Alcoi de la mà del Tirisiti’, una ruta guiada i teatralitzada en què els participants van trobant-se amb els diferents personatges del particular betlem alcoià. La primera eixida es va fer el dissabte passat i les següents seran el 10 i el 17 de desembre. També amb aquest esperit d’ampliar els esdeveniments nadalencs, l’any passat es van començar a fer sessions del Tirisiti els dissabtes de vesprada, “perquè així els visitants puguen, de matí, fer la ruta i, de vesprada, acudir a la representació”, tal com ha explicat la regidora de Turisme.

La ruta segueix un dels objectius de la Regidoria, que va encetar les rutes ‘Descobreix Alcoi’, entre les quals hi ha una que parla dels ponts, una altra modernista, una nocturna al cementeri (el qual forma part de la ruta europea de cementeris més significatius), la ruta d’Ovidi i una nova que s’ha fet enguany i que recorre els carrers d’Alcoi explicant la crònica negra de la ciutat.

95.000 persones en la cavalcada

Lorena Zamorano ha explicat que el Betlem de Tirisiti, “l’any passat, el van vore més de 30.000 persones” i, pel que fa a la Cavalcada de Reis, ha explicat que van fer uns càlculs estimatius de la capacitat per metre quadrat i van arribar a la xifra de 95.000 persones. Un altre exemple de la repercussió que té el Nadal alcoià i, en concret, la representació del Betlem amb titelles, segons recorda la regidora, és el fet que l’any passat “Tirisiti va col·lapsar Instanticket a nivell nacional”.

A més, la regidora ha volgut destacar l’edició d’un disc que arreplega la música del Nadal alcoià i amb gran èxit “perquè va eixir a la venda a finals de la setmana passada i ja s’ha esgotat i haurem de fer una altra edició”, segons Zamorano. També ha volgut recordar que en la Glorieta “estarà ubicat el Mercat de Nadal que s’inaugura aquest dijous i estarà fins al diumenge”. Per ampliar informació sobre tot el referent als actes nadalencs només heu de consultar el Tourist Info d’Alcoi.

Betlem de Tirisiti. Foto: Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alcoi.

El Betlem de Tirisiti

I ara, per argumentar el caràcter únic del Nadal alcoià veurem algunes de les seues peculiaritats, com és el cas del Betlem de Tirisiti, que és qui posa de manifest que les festes nadalenques ja estan arribant. Aquesta representació es fa amb uns titelles especials, anomenats “de peu i vareta”, raó per la qual els diferents personatges van muntats sobre varetes verticals i corren per l’escenari a través d’unes guies. Els manipuladors es col·loquen baix i són els que fan els diferents moviments, amb una manipulació molt característica i “quasi desapareguda”, segons expliquen des del departament de Turisme de l’Ajuntament d’Alcoi. Un altre fet destacable és que la vocalització dels personatges es fa mitjançant una llengüeta metàl·lica, que fa el seu parlar més còmic. Podeu consultar els diferents horaris en aquesta imatge o organitzar alguna visita concertada per a escoles en la següent pàgina web.

Imatge: Ajuntament d’Alcoi.

‘Les Pastoretes’

Una altra de les peculiaritats d’aquesta celebració alcoiana és l’acte de ‘Les Pastoretes’ que es fa el diumenge anterior al 5 de gener. Es tracta d’una cavalcada infantil en la qual un nombrós grup de xiquets, vestits amb la indumentària de pastorets sobre carros engalanats i en grups de ball, reparteixen caramels i papers amb al·leluies. Desfilen acompanyats dels seus ramats, ja que van a l’estable a obsequiar el Jesuset. La celebració d’aquest acte es remunta a l’any 1889. Podeu consultar l’horari en aquest enllaç i l’itinerari que segueix la desfilada en aquest altre.

Dia de la Burreta

El dia d’abans de la Cavalcada dels Reis és el Dia del Ban, conegut popularment com el Dia de la Burreta, que se celebra des de 1924. La vesprada del 4 de gener, l’Ambaixador Reial recorre els carrers de la ciutat d’Alcoi per anunciar l’arribada dels Reig Mags declamant repetidament al llarg del recorregut una peça literària de versos escrits en valencià. Durant aquest acte, els menuts van depositant les cartes amb els seus desitjos en unes bústies carregades al llom d’unes burretes.

Bústia al llom d’una burreta. Foto: Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alcoi.

Uns moments abans de començar la Cavalcada del Ban Reial, davant del Naixement té lloc el ‘Pregó del Tio Piam‘ (que evoca una tradició alcoiana ancestral, documentada en la primera meitat del segle XIX). Podeu consultar l’horari en aquest enllaç i l’itinerari que segueix la desfilada en aquest altre.

La Cavalcada

La nit del dia 5 té lloc la Cavalcada dels Reis d’Orient, celebració que s’ha realitzat de forma continuada des de 1885, encara que els seus antecedents documentals es remunten a l’any 1866. És una de les cavalcades de Reis Mags més antigues de totes les que se celebren a l’Estat espanyol i fou declarada Festa d’Interès Turístic Nacional el 2001.

Cartell de la Cavalcada dels Reis Mags. Imatge: Ajuntament d’Alcoi.

‘Ses majestats’ fan la seua entrada a Alcoi sobre camells i van acompanyats de músics, portatorxes, pastorets i uns patges que pugen per llargues escales per a accedir als balcons de les cases i entregar els regals als xiquets.

Un dels moments més destacats d’aquesta cavalcada és l’adoració que te lloc en la plaça d’Espanya, on els Reis Mags fan la seua tradicional aportació d’or, encens i mirra en reconeixement al Jesuset. En acabar es llança un castell de focs que il·lumina tota la plaça. Si voleu saber-ne l’horari podeu consultar-lo en aquest enllaç i podeu consultar l’itinerari ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa