Diari La Veu del País Valencià
Intersindical presenta demanda el TSJ per successió d’empreses contra RTVV, CVMC i GVA

RedactaVeu / Agències / València.

El sindicat Intersindical ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià una demanda per successió d’empreses contra Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC) i la Generalitat Valenciana, ja que entén que les dues empreses de ràdio i televisió són en realitat la mateixa “amb un canvi de denominació”. La demanda considera que s’ha produït una successió d’empreses amb “frau de llei” de l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors, segons ha informat Intersindical en un comunicat.

D’acord amb el sindicat, en cas de prosperar, els treballadors de RTVV que s’incorporen a la nova empresa hauran de tenir l’antiguitat, triennis, salari, categoria, conveni col·lectiu i les condicions laborals de l’antiga empresa. A més, afegeix que la demanda “obri la porta” a “centenars de demandes individuals” per a poder accedir a la nova corporació.

La Intersindical considera que la creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ha estat “una maniobra fraudulenta per tal de camuflar l’existència d’una successió d’empreses amb l’objectiu de desentendre’s dels drets dels treballadors”. El sindicat afegeix que la intenció del govern valencià és incomplir la clàusula 6 de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que estableix que cal donar prioritat als extreballadors per a posar en marxa la nova ràdio i televisió públiques.

Segons el sindicat, aquesta maniobra es faria “amb l’excusa que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació res té a veure amb l’antiga RTVV SAU. De fet, Consell i Consell Rector s’han negat fins ara a reunir la Comissió de Seguiment de l’ERO”.

Intersindical també ha valorat el judici contra l’ERO d’extinció que s’ha de celebrar el pròxim 11 de gener a l’Audiència Nacional després del recurs interposat per CGT. En la seua opinió, davant una sentència de nul·litat, el govern valencià es negaria a reincorporar els treballadors a la nova empresa al·legant que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació “no té res a veure amb RTVV SAU”.

Al respecte, el sindicat assenyala que, com que RTVV es troba en liquidació, els treballadors podrien no recuperar el seu lloc de treball i haurien de conformar-se amb una millora en la indemnització que varen rebre de l’ERO i que, “en la major part dels casos, seria mínima”.

“Aquest és el pla del govern valencià i, per tal d’impedir que es faça i realitat, no hi ha una altra eixida que presentar una demanda per a demostrar que s’ha produït una successió d’empreses fraudulenta. I això és el que ha fet la Intersindical. Per tant, si la nova RTVV és o no és des de zero ho hauran de determinar els tribunals”, manifesten.

Successió d’empreses

En opinió d’Intersindical són molts els arguments que demostren la successió d’empreses. Així, segons que han explicat, el govern valencià intenta posar en marxa la nova corporació a partir de les mateixes freqüències, canals, múltiplex, instal·lacions, equipament, fons documentals, etc. de RTVV SAU, “suposadament en procés de liquidació, tot i que l’únic que s’ha liquidat són els treballadors”.

Intersindical manifesta que l’objectiu del govern valencià és el de no assumir les càrregues laborals, “creant la ficció d’un tancament que mai no s’ha produït i una falsa liquidació”. En aquest sentit, remarquen que tant la Generalitat Valenciana com el consell liquidador de RTVV SAU “han avançat treballs que corresponien a la nova empresa i han permès treballs en les seues instal·lacions que res tenen a veure amb l’execució d’una liquidació”. Així, consideren que el govern valencià pretén utilitzar tot el patrimoni de RTVV SAU amb l’excepció dels treballadors.

Manca de negociació

Sobre la demanda, el sindicat assenyala que s’ha presentat després de fracassar tots els intents de pactar una sortida al conflicte laboral. “L’absència d’acord no és fruit d’un fracàs en la negociació, sinó que aquesta ni tan sols ha arribat a començar”, indiquen, lamentant que l’administració valenciana “ha preferit jugar al frau en compte de jugar al consens”.

Intersindical ha remarcat que, des del principi, els representants dels treballadors han defensat que la millor eixida per a recuperar la ràdio i televisió públiques era la d’aturar la liquidació de RTVV SAU iniciada després del seu tancament per part del PP. Al respecte, indiquen que el comitè d’empresa ha presentat diverses propostes per tal de buscar una sortida al conflicte laboral que fos justa i socialment i econòmicament rendibles i que cap d’elles ha obtingut resposta.

Amb tot, manifesten que continuen oberts a la negociació i disposats a buscar solucions “que respecten tots els drets: els dels treballadors i els de tots els valencians a recuperar una ràdio i televisió públiques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa