Diari La Veu del País Valencià
Un projecte vol revertir l’abandó dels camps de garroferes
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors ha presentat aquesta setmana el projecte Garrofa Viva que impulsa, al costat d’altres institucions i entitats, fomentar el cultiu de la garrofa des del punt de vista econòmic, mediambiental, saludable i turístic-gastronòmic. Des de l’organisme impulsor remarquen a un comunicat que cal assenyalar que el territori valencià té la meitat de la superfície de garroferes de tot l’Estat i que progressivament ha anat patint un procés d’abandó que es vol revertir amb aquesta iniciativa.

La presentació de Garrofa Viva sorgeix en el marc de la celebració de l’Any Internacional del Llegum, amb l’objectiu en paraules del secretari general de La Unió de “revitalitzar el cultiu de la garrofa a través de diverses vies: l’econòmica de viabilitat i rendibilitat del cultiu, la d’investigació, l’ambiental, la turística -rutes i gastronomia- i el vessant vinculat a la salut, a través de la promoció d’una dieta saludable, sostenible i de productes pròxims de la nostra terra”.

Reunió. Foto: La Unió.

Els assistents a la presentació han subscrit una declaració d’adhesió al projecte “Declaració Garrofa Viva” que podeu consultar en el següent enllaç que està totalment oberta a altres entitats, institucions o ajuntaments.

El text compta amb cinc punts clau per a desenvolupar en el temps i de forma coordinada:

1.- Promoure accions a fi de trobar la viabilitat econòmica del cultiu de la garrofa, així com també l’activitat comercial dels productes vinculats a aquest fruit.

2.- Impulsar i donar suport a les iniciatives de recerca en els vessants agrícola, ambiental i de dieta saludable.

3.- Assumir un compromís en la protecció d’exemplars de garroferes centenàries-mil·lenàries o característiques i de senyalització de rutes turístiques vinculades a aquest cultiu.

4.- Fomentar la gastronomia autòctona amb productes relacionats amb la garrofa i els seus valors saludables alhora que potenciar el turisme vinculat a aquest cultiu.

5.- Divulgar mitjançant jornades, seminaris, o qualsevol altra iniciativa de difusió i diàleg ciutadà, els valors de les garroferes. I, paral·lelament, afavorir la unió i coordinació de tots els esforços d’administracions, productors i investigadors des dels diversos àmbits.

La presentació d’aquesta iniciativa pionera ha conclòs amb una degustació-exposició de productes relacionats amb la garrofa amb persones que treballen i elaboren amb aquest cultiu i derivats (pasta fresca, rebosteria o cervesa, entre altres).

Entitats que donen suport a la proposta

En la reunió de presentació d’aquest projecte, a més dels productors de La Unió, han participat institucions com la Diputació de València; corporacions municipals, entre elles la d’Olocau i Coves de Vinromà; també se sumen els Ajuntaments de Xiva, Borriol i l’Alfàs del Pi, encara que no han pogut estar presents.

També s’ha comptat amb la presència d’associacions com la Plataforma per a la Protecció i Estudi de la Serra de Xiva i productors de garrofa de la SAT de Borriol i la cooperativa de Càlig.

De l’àmbit acadèmic, han participat representants de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València. El projecte compta també amb el suport de l’Agència Valenciana de Turisme i experts en diversos àmbits com la gastronomia, l’art o patrimoni.

Comparteix

Icona de pantalla completa