RedactaVeu / EP / València.

Com bé diu el refrany, mai no plou a gust de tots, és per això que les pluges d’aquest cap de setmana, molt desiguals al llarg del País Valencià, en alguns casos han beneficiat mínimament el camp i en d’altres quasi l’han ofegat. Des de la Unió de Llauradors i d’ASAJA Alacant, analitzen aquest període climatològicament extraordinari.

La Unió ha informat a través d’un comunicat que les pluges i la pedra d’aquest cap de setmana han causat danys d’importància per l’excés d’humitat en els cítrics, sobretot en comarques com la Plana Alta, la Plana Baixa i el Maestrat i el Camp de Morvedre, amb un percentatge de danys xifrat en el 20% de les clementines de mitja estació pendents de recol·lectar. La quantia estimativa de danys inicial pot ser superior als 14 milions d’euros, segons aquesta organització.

La pedra ha causat pèrdues en aquestes comarques i també en les de la Ribera Alta, la Ribera Baixa i l’Horta, amb pèrdues encara pendents de quantificar. El nombre d’hectàrees afectades per la pedra ascendeix a més de 8.000, de les quals unes 7.200 corresponen a la demarcació de Castelló (fonamentalment al Maestrat) i la resta a la de València. Són molt importants també els danys en infraestructures agrícoles, principalment en hivernacles, sobretot en el Mareny de Barraquetes, el Perelló i el Perellonet.

Foto: Facebook de La Unió.

Per contra, els joves agricultors d’Alacant, ASAJA, han fet saber que les últimes pluges han sigut “molt ben rebudes” pel camp i l’horta en un temporal en el qual només s’hi han produït “alguns episodis aïllats” de lleu calamarsa, per la qual cosa no s’ha hagut que lamentar “pràcticament cap sinistre”.

Per zones, en el Baix Vinalopó s’han registrat 24 litres per metre quadrat, la qual cosa ha suposat quasi un reg, i ha esplaiat la sequedat de la terra, cosa que afavoreix “notablement” a l’inici de la campanya de les hortalisses d’hivern en el camp d’Elx, que està a punt de començar. En l’Alt i Mitjà Vinalopó s’han registrat al voltant de 20 litres amb les precipitacions del diumenge, que no són necessàries per al raïm de taula −ara ens trobem en plena campanya de recol·lecció de la varietat Aledo−; no obstant això, gràcies a les bosses que estan utilitzant els empresaris agrícoles, asseguren, no hi haurà danys de consideració.

En la zona nord d’Alacant, la comarca més beneficiada ha sigut la Marina Baixa que, després d’una sequera “molt persistent que està causant vertaders estralls en cultius tan emblemàtics i de gran importància social i econòmica com la nespra, les pluges han proporcionat una xicoteta treva”, segons ASAJA.

Precipitacions “insuficients”

Així i tot, els agricultors de la zona remarquen que les precipitacions són “insuficients”, ja que els aqüífers, les Fonts de l’Algar i el pantà del Castell de Guadalest segueixen descendint i registrant mínims històrics. La pitjor part se l’han enduta la Marina Alta i les Muntanyes d’Alacant, on s’han registrat quantitats mínimes de pluges i no han arribat a superar els 13 litres per metre quadrat, per la qual cosa els cítrics, el raïm de vi i la cirera s’estan veient seriosament perjudicats per un dèficit hídric molt sever. Per això, des d’ASAJA “demanem al Ministeri d’Agricultura que advoque per un Pla Hidrològic Nacional urgent en aquesta nova legislatura”, segons el president Eladio Aniorte.

Comparteix

Icona de pantalla completa