Diari La Veu del País Valencià
El Constitucional tomba la Llei Valenciana de Custòdia Compartida

Redactaveu / València.

El Tribunal Constitucional ha anul·lat aquest dilluns la Llei 5/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat Valenciana, de relacions familiars dels fills i filles els progenitors dels quals no conviuen, coneguda com a Llei de Custòdia Compartida, segons han confirmat fonts del Govern espanyol. El TC ha estimat un recurs interposat pel Govern espanyol per invasió de competències per a la conservació, modificació i desenvolupament del dret civil valencià. Aquest mateix argument va ser esgrimit pel TC per anul·lar altres dues lleis valencianes fonamentades en el dret civil i també recorregudes pel Govern espanyol: la Llei 10/ 2007, de 20 de març, de règim econòmic matrimonial valencià i la Llei 5/2012, de 15 d’octubre, d’unions de fet formalitzades al País Valencià. La decisió del TC no té efectes retroactius en relació amb les decisions jurídiques ja adoptades d’establir la custòdia compartida en els casos que no hi haja acord entre els pares, tal com estableix la llei valenciana.

A través d’un comunicat, el conseller valencià de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha manifestat “l’oposició” del Govern valencià davant la nova sentència del Tribunal Constitucional que “suposa un nou revés al dret civil valencià “.

Alcaraz ha afirmat que “acatem la sentència però no la compartim”, una sentència del TC que afecta elements del dret civil valencià i “amb la qual no estem d’acord, igual que hem dissentit en altres ocasions, ja que el fons de la qüestió no és la custòdia compartida en si, sinó si la Generalitat té o no competència per a fer-ho “.

Aquesta interpretació del TC ha estat qualificada pel conseller de Transparència de “molt restrictiva” i deixa els valencians en una situació de “gravíssima inferioritat” en relació a altres comunitats autònomes que no tenen les mateixes arrels històriques en el seu dret.

Alcaraz ha reiterat que després de la reforma de l’Estatut d’Autonomia “la Generalitat té prou competència per fer normes d’aquest tipus, tot i la negativa reiterada del TC”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “estudiarem la fórmula més adequada per plantejar l’única via que ens queda, com és sol·licitar la reforma constitucional”.

Alcaraz ha ressaltat al seu torn que “no entenem l’actitud que manté el TC” i ha assenyalat que “reunirem els òrgans previstos en la legislació actual d’assessorament del Consell en matèria de dret civil i plantejarem una discussió sobre les vies de reforma constitucional perquè puga acceptar-se que els valencians i valencianes tenen el dret a legislar en matèria de dret civil”.

“Un dret civil −ha explicat el conseller− que al cap i a la fi se centra en qüestions molt quotidianes com la custòdia compartida o el règim econòmic matrimonial i que, per tant, afecten molts ciutadans”.

Fran Ferri: ‘Als valencians no se’ns deixa legislar en dret civil’

En aquest sentit, el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha lamentat la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar la Llei Valenciana de Custòdia Compartida, que havia sigut recorreguda pel Govern espanyol per envair competències estatals. Per a Ferri “esta nova decisió del Tribunal Constitucional corrobora que als valencians no se’ns deixa legislar en dret civil encara que el nostre Estatut d’Autonomia de 2006 així ho establisca”.

“A pesar d’esta sentència, des de Compromís continuarem defensant la necessitat de l’aplicació de la custòdia compartida com a opció preferent per als fills de les parelles que no conviuen, tant per ser la millor opció per als menors com per l’avanç en matèria d’igualtat que suposa”.

Ferri ha assenyalat també que “no compartim la posició d’impedir que apliquem plenament l’actual Estatut d’Autonomia, que no ha estat declarat inconstitucional i en el qual es diu expressament que la Generalitat té competència exclusiva per a la conservació, desenvolupament i modificació del dret civil valencià, qüestió que se’ns està negant sistemàticament des del Tribunal Constitucional”.

“Estem profundament decebuts, però anem a continuar treballant perquè al poble valencià se li reconega el dret a legislar sobre estes matèries. Després del seguit de sentències contra el nostre dret civil, el camí passa ara per una reforma de la Constitució espanyola per a recuperar el dret civil valencià, tal com està arreplegat a l’Estatut d’Autonomia”.

“Compromís anem a tractar d’aconseguir el major suport possible per fer efectiva una reforma de la Constitució, on clarament s’arreplegue la competència valenciana per a legislar en matèria civil”, ha conclòs Ferri.

Comparteix

Icona de pantalla completa