Diari La Veu del País Valencià
Els Miquelet 2016 celebren la seua gran nit posant com a referent La Veu
RedactaVeu / València

La Societat Coral el Micalet ha celebrat aquest dissabte la 29a edició del tradicional lliurament dels seus guardons anuals, els Premis Miquelet. Ha estat una nit màgica en la qual el president de l’entitat, Tonetxo Pardinyas, ha fet referència a La Veu del País Valencià com a “exemple de la tasca que fan valencians, amb una mentalitat nacional” i com a model per a la consolidació de l’àmbit comunicatiu comú “en català que necessitem”.

Víctor Pastor Banyuls, amb Vicent W. Querol i l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de València (1870-1876) ha aconseguit el Joan Coromines d’investigació; i Joan Roca i Casals, ha estat el guanyador del Micalet de teatre amb l’obra Cota 705. El premi Enric Soler i Godes, d’experiències pedagògiques a l’escola, enguany ha quedat desert.

La vetllada literària ha començat amb l’actuació de la coraleta de l’Institut Musical Giner, que ha interpretat la cançó Tio Canya, que fa el seu 40è aniversari, i un poema de Marc Granell, Cançó de rodar. Després ha continuat amb el parlament d’obertura de la gala, a càrrec de la poetessa Isabel Garcia Canet. Seguidament s’ha procedit al lliurament de la beca d’estudis musicals, atorgada pels ex alumnes de l’Institut Obrer de València a Daniel Pérez Gramuntell, de tercer curs d’Ensenyament Professional en l’especialitat de piano.

EI guardó de Difusió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa, ha recaigut en el col·lectiu Ciutat Vella Batega, per la recuperació de la “Foguera del Motí dels Velluters”, una festa reivindicativa que celebren des de fa 10 anys cada mes de gener i que fa memòria de les lluites històriques del tèxtil al barri dels Velluters connectant-les amb les reivindicacions del present.

Arrancapins i Marc Granell

Els prestigiosos Miquelets d’Honor han estat enguany per a la Falla Arrancapins, com a Miquelet d’Honor col·lectiu; i al poeta Marc Granell, com a Miquelet d’Honor individual. En la seua intervenció adreçada als Miquelets d’Honor 2016, Pardinyas els ha dedicat la lectura del poema Terra lliure de Marc Granell i els ha demanat que continuen sent com són i fent la tasca que fan per fer País.

En quant al Miquelet d’Honor individual, Marc Granell, Pardinyas ha destacat d’ell que és “qui amb la poesia basteix la defensa de la llengua i, amb ella, la del País. Que mai ha dubtat en participar allà on alguna persona o entitat li demana col·laboració. Que estima el nostre País, com tots nosaltres”.

Sobre el Miquelet d’Honor col·lectiu, la Falla Arrancapins, el president de la Societat Coral ha afirmat que “és una falla amb la qual el Micalet, i jo, personalment, tenim una relació de ja fa anys. Perquè sempre hem donat suport a qui, des del món faller, han treballat per la festa i les tradicions, allunyant-les de les imposicions masclistes i religioses entre altres, heretades del franquisme més negre. Assembleària i igualitària, hem volgut reconèixer aquesta tasca continuada per les falles, que és una tasca també per fer País”.

Pardinyas ha continuat el seu parlament incidint en els “vents nous, que quasi no recordàvem després d’una tan llarga travessia pel desert. Necessitem sentir el vent a la cara, que ens lleve la boira que encara resta al davant. Demanem moviment, canvi. I ho demanem amb valentia, fent fugir la por; i l’autocensura que du amb ella. Perquè nosaltres, tots, estem ací; seguim ací. Treballant i creient-nos el País”.

La Veu del País Valencià com a “base de l’àmbit comunicatiu en llengua pròpia que necessitem”

El discurs del president de la SC el Micalet ha inclòs també referències a la futura ràdio i televisió valencianes, assenyalant que els mitjans digitals com ara Vilaweb o La Veu del País Valencià, “són exemple de la tasca que fan valencians, amb una mentalitat nacional. I aquestes experiències han de ser la base i l’esperó per a la consolidació de l’àmbit comunicatiu comú en català que necessitem. I a la ràdio i la televisió, també”.

Aquestes paraules han rebut una ovació dels presents, entre els quals es trobaven representants d’entitats com la Reial Societat Econòmica d’Amics del País, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana. També la gala dels Premis Miquelet 2016 ha comptat amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; l’alcalde de València, Joan Ribó; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades; i Francisco Molina, delegat territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana. La cloenda de l’acte ha sigut amb la Colla de Dolçaines i Tabals del Micalet, que ha interpretat la Muixeranga.

Comparteix

Icona de pantalla completa