Diari La Veu del País Valencià
El Consell s’implica transversalment en l’eliminació de la violència contra les dones

RedactaVeu / València.

El Consell té com a primer eix del seu acord de govern, l’Acord del Botànic, rescatar persones. Un aspecte que cobra especial sensibilitat quan es tracta d’abordar la situació de violència contra les dones, que té com a conseqüència més dràstica la seua mort. El Govern valencià, per combatre aquesta xacra, fa que totes les conselleries s’impliquen de manera transversal, cadascuna des del seu àmbit d’actuació. Per a acabar amb la violència sobre la dona, l’administració autonòmica considera fonamental actuar en tres aspectes: la prevenció, l’atenció i la intervenció integral de les víctimes així com una coordinació major entre els diferents àmbits.

Per això, aquest 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el Govern valencià participarà de la manifestació que es fa a València de manera oficial amb una pancarta. Precisament per aquesta data, s’ha posat en marxa la campanya de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, #UnHomeDeVeritat, amb la intenció de centrar el missatge i la pressió sobre els agressors, en la qual han participat diferents personalitats i el resultat final de la qual podeu veure ací mateix.

>

Vídeo: Canal GVA.

Des d’aquesta Conselleria s’han realitzat diferent accions on queda demostrada la decidida actuació per a acabar amb aquesta xacra. D’entre aquestes es poden destacar la represa de les reunions de la Mesa a l’Estudi, l’Avaluació i la Millora de la Llei Integral de la Violència de Gènere (que portava 5 anys sense ser convocada), la campanya ‘No em toques el Whatsapp’, l’ampliació prevista de les places de la xarxa de centres Dona 24 Hores, la prestació d’ajuda a 98 fills o filles de les víctimes a través del servei d’atenció psicoeducativa, la constitució de la Mesa per la Igualtat Laboral i Salarial contra la Feminització de la Pobresa o la creació de la xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte.

Projecte “Papallona”

Per la seua banda, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha desenvolupat una sèrie de polítiques centrades en l’atenció a aquestes víctimes de la violència amb ajudes al lloguer social, que el 2016 ascendeixen a prop de 190 dones beneficiàries (132 més que el 2015). També ha desenvolupat el projecte ‘Papallona’, que és el primer habitatge tutelat a l’Estat espanyol destinat a la inserció, recuperació i rehabilitació de dones recluses i exrecluses amb problemes de salut mental greu.

Pla de Prevenció de la Violència i Promoció de la Convivència

En l’àmbit educatiu, de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport destaquen mesures de prevenció i detecció de casos de violència contra les dones amb les Unitats d’Atenció i Intervenció, així com el Pla de Prevenció de la Violència i Promoció de la Convivència (PREVI), que compta amb un registre d’incidències i on el professorat disposa de la ‘web d’igualtat’ per a l’intercanvi d’experiències de bones pràctiques.

Promoure la igualtat de tracte en l’Administració

En el cas de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, les dues línies fonamentals són les que es realitzen en els canvis legislatius a través de l’avantprojecte de Llei de la Generalitat per al foment de la responsabilitat social, amb la inclusió d’al·lusions al fet que les administracions adopten mesures per a promoure la igualtat de tracte i no discriminació, la igualtat retributiva o la conciliació laboral i familiar.

Atenció en el SERVEF

El departament d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball compta amb una xarxa de punts d’atenció a víctimes de violència de gènere en el SERVEF, compost per set tutors especialitzats i una coordinadora que até aquest col·lectiu. A més, hi ha personal de suport compost per 55 treballadors i treballadores.

Formació del personal en centres mèdics

També, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, s’han desenvolupat nombroses accions de sensibilització, com ara les campanyes d’’Espai segur i lliure de violència de gènere’ o ‘El masclisme no té vacances’, en els centres mèdics i de formació del personal sanitari. Sanitat Universal també preveu que, en finalitzar l’any, tot el personal d’atenció primària haja rebut una sessió de dues hores de sensibilització i formació en detecció de violència de gènere i també el personal dels serveis d’urgències.

Comparteix

Icona de pantalla completa