Diari La Veu del País Valencià
Més de 81 milions de pèrdues acumulades en la campanya citrícola
EP / València

L’Associació Valenciana d’Agricultors (Ava-Asaja) ha estimat en més de 81 milions d’euros les pèrdues acumulades pels productors del sector del País Valencià en l’actual campanya citrícola, davant d’un “enfonsament” de preus que xifra entre un 25 i un 30 per cent respecte a l’any passat. Davant d’aquesta situació, iniciarà una campanya de mobilitzacions per a exigir solucions a les diferents administracions, com ara mesures de control o de foment del consum.

Aquestes dades formen part d’un informe sobre l’evolució de l’actual curs citrícola que Ava-Asaja ha donat a conèixer aquest dijous als agricultors associats durant una “multitudinària” assemblea en la qual han expressat el seu “profund malestar per la nefasta trajectòria” de la temporada de recollida de taronja, segons ha informat l’organització en un comunicat.

Els productors de cítrics que han participat en la reunió sectorial han acordat, per “aclaparant majoria”, iniciar una campanya de mobilitzacions per a “exigir solucions a la crisi” i “denunciar davant l’opinió pública” una situació que consideren “greu i insostenible”.

Les protestes, que encara no s’han perfilat, aniran adreçades tant a les administracions, per la seua “falta de respostes eficaces als problemes del sector”, com contra les grans companyies de la distribució alimentària, a causa de la seua “política de preus, que sol traduir-se en cotitzacions de misèria per a la baula més feble de la cadena de valor: els agricultors”, com ha avançat Ava-Asaja.

Distribució en col·legis o institucions benèfiques

Sobre aquest tema, el president de l’entitat, Cristóbal Aguado, ha apuntat que una de les peticions que es traslladarà als Governs estatal i autonòmic és la posada en marxa d’un paquet de mesures que incloguen la “retirada del mercat en fresc i la seua distribució en col·legis o institucions benèfiques”. També ha reclamat la importància que les administracions dissenyen campanyes per a promoure el consum de fruita i implanten mesures “eficaces” de control i vigilància en el mercat alimentari per a detectar “abusos que perjudiquen els agricultors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa