Diari La Veu del País Valencià
Un patrimoni arbori valencià ‘únic en el món’
RedactaVeu / Benicarló

“Estem orgullosos de tindre un patrimoni arbori únic en el món”. Són paraules de la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián i les va pronunciar després d’anunciar a Benicarló que el Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars del País Valencià incorpora 95 oliveres mil·lenaris entre els 202 nous exemplars identificats recentment a les comarques del Nord del nostre país.

La consellera Cebrián va voler destacar la “tasca personal” de protecció que hi ha darrere de cada olivera mil·lenària durant la clausura del VI Congrés d’Oliveres Mil·lenàries, celebrat a Benicarló, on va participar en l’entrega de premis als propietaris d’aquests arbres singulars.

Cebrián va expressar l’orgull que suposa aquesta incorporació per al nostre territori a la celebració del Dia Mundial de l’Olivera del passat dimecres, al temps que va refermar el seu “compromís” en la protecció d’aquestos arbres i reconèixer el treball dut a terme per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i els 27 municipis de les demarcacions de Castelló, Terol i Tarragona que la formen, en la defensa i promoció de més de 4.000 oliveres mil·lenàries, i que suposa, segons va subratllar, “un exemple de col·laboració de territoris que va molt més enllà de les fronteres administratives”.

El Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars s’ha actualitzat amb 623 nous exemplars, passant de 880 a 1.503, dels quals 95 corresponen a la demarcació de Castelló. Per municipis, 58 d’aquestes oliveres es troben en la Jana, i la resta a l’Alcora, Almedíjar, Altura, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Borriana, Borriol, Càlig, Canet lo Roig, Castelló de la Plana, Llucena, Onda, Peníscola, Sant Jordi, Sant Mateu, Sogorb, Suera, Traiguera, la Vall d’Alba, Vilafamès i Vinaròs.

La consellera va agrair la col·laboració dels ajuntaments en l’actualització del document amb la classificació que realitzen dels arbres d’interès local, la participació dels agents mediambientals pel seu treball de localització i defensa d’aquests exemplars, així com al personal de la conselleria. A més de formar part del patrimoni natural del País Valencià i del món, aquests arbres continuen produint oli de gran qualitat, que es comercialitza amb la Marca de Garantia ‘Oli Farga Mil·lenària’, i suposen una oportunitat afegida per al desenvolupament rural.

La Jana prepara rutes de senderisme i cicloturisme

El cas en particular del municipi de la Jana és especial, perquè només al seu terme s’hi troben 58 oliveres incloses al catàleg. És per això que d’aquest consistori s’han mostrat molt satisfets per aquesta notícia: “Estem tota la legislatura treballant en aquest tema, perquè considerem que les oliveres monumentals són un gran patrimoni cultural i mediambiental i aquesta catalogació és el primer pas per posar en valor el nostre terme municipal”, segon Àlex Vilanova, portaveu de l’equip de govern.

Aquesta nova catalogació ha sigut possible gràcies al treball conjunt de la Conselleria i l’Ajuntament de la Jana, un projecte per al desenvolupament rural del poble que repercutirà en un benefici mediambiental, però al mateix temps turístic i de rendibilitat agrària. “En el pressupost de 2017 prepararem un nou projecte on tots aquests arbres monumentals puguen ser visitats i al mateix temps estem treballant en diferents rutes de senderisme i cicloturisme, basades en el turisme sostenible. També tenim pensat per al futur introduir l’oleoturisme en el nostre poble i fer-lo compatible amb la conservació dels arbres, ja que considerem que els llauradors que els cuiden han de rebre una compensació econòmica per eixa feina”, ha conclòs Vilanova.

Comparteix

Icona de pantalla completa