Diari La Veu del País Valencià
Es commemoren els 84 anys de les Normes de Castelló

RedactaVeu / Castelló de la Plana.

La plataforma Castelló per la Llengua ha organitzat una programació d’actes amb el lema “Castelló batega en valencià” per a commemorar la signatura de les Normes de Castelló del 21 de desembre de fa 84 anys a la capital de la Plana. L’acord de 1932 va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per convertir-lo en l’element vertebrador.

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el dissabte 17 de desembre del 2016, per primera vegada a la plaça Major de Castelló. La fira d’entitats per la llengua es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les Normes conduït per la periodista Oriana Brunori. La jornada clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l’actuació del cantant Miquel Gil.

Programació prèvia

S’han programat cinc activitats que tindran lloc dies abans i que tenen per objectiu reflexionar sobre la història i l’estat actual de la nostra llengua i posar sobre la taula diferents iniciatives tant per a promoure l’ús social del valencià com per a protegir els drets lingüístics dels seus parlants.

Imatge: Col·lectiu Universitat Jaume I per la llengua i la cultura.

El dimecres 29 de novembre i el dijous 1 de desembre tindran lloc les “Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes” organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura a la mateixa universitat. Per a assistir cal inscriure’s, per la qual cosa vos deixem més informació en el següent enllaç.

Ruta urbana per Castelló de la Plana

Acció Cultural del País Valencià farà el dissabte 10 de desembre la ruta urbana “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, que serà una passejada pels principals escenaris de la història del valencià durant eixa època en aquesta ciutat.

Imatge: plataforma Castelló per la llengua.

Els actes previs es clouran amb dues taules redones organitzades per la plataforma Castelló per la Llengua el dimarts 13 i el dijous 15 de desembre, a les 19 h, a la Sala d’actes de la Casa dels Caragols. La primera, titulada “És possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià?” acollirà entre d’altres el testimoni de Benjamín Escriche, alcalde de Soneixa. I la segona, titulada “La competència lingüística en valencià en la funció pública”, tractarà sobre la protecció dels drets dels ciutadans a fer servir el valencià en les relacions amb l’Administració pública. Si voleu ampliar informació sobre la programació podeu visitar aquest enllaç.

La plataforma Castelló per la Llengua

Enguany se celebren cinc anys de la primera mobilització unitària per a reivindicar les Normes de la plataforma Castelló per la Llengua, el desembre de 2011. En aquest cinc anys s’han aplegat més de vint entitats de la ciutat; s’han organitzat desenes d’activitats reivindicatives i de cultura en valencià (conferències i taules redones, mobilitzacions al carrer, vermuts literaris, concerts i, fins i tot, una marató cultural per l’escola en valencià), que en conjunt han mobilitzat desenes de milers de participants i, fins i tot, s’han establert les bases per a la política lingüística de l’actual consistori municipal amb la Carta Lingüística de la Ciutat, segons ha informat aquest col·lectiu en un comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa