Diari La Veu del País Valencià
La pilota valenciana recupera el seu protagonisme a Algemesí

PilotaVeu / Algemesí.

La primera edició del Trofeu Ciutat d’Algemesí marca l’inici de la recuperació de la pilota professional a Algemesí. Ricard de Castelló de la Ribera i Josep de Xeraco es proclamen campions del campionat jugat a raspall i organitzat per la Nova Muixeranga i l’Escola de Pilota. Waldo d’Oliva i Guillem de Castelló van quedar segons en una partida molt disputada.

La implicació d’aquests quatre grans professionals del raspall i de l’Escola de Pilota ha aconseguit crear un compromís municipal pel condicionament d’un trinquet professional. Així, el Trofeu de Raspall i els dos campionats, infantil i de dones, que s’han realitzat durant la setmana cultural Muixerola-2016, organitzats per la Nova Muixeranga d’Algemesí i l’Escola de Pilota, ha complit els objectius plantejats.

La música de la Muixeranga d’Algemesí va servir per a obrir l’esdeveniment i dos muixeranguers de la Nova Muixeranga van fer l’homenatge a la pilota.

Després de recordar Àngel Velasco, la partida professional, que va atraure nombrosos ciutadans de totes les edats, va començar amb els dos equips, el roig i el blau, es vestiren amb la samarreta esportiva de la Nova Muixeranga i jugaren una partida molt renyida. En un primer moment, semblava que l’equip de Waldo i Guillem dominava la partida, però Ricard i Josep van remuntar i, finalment, aconseguiren guanyar el I Trofeu Ciutat d’Algemesí. Els vint-i-cinc minuts que va durar la partida es van fer curts per al públic.

L’entrega de premis estigué a càrrec del regidor de Cultura, Pere Blanco, i del mestre de la Nova Muixeranga, Jaume Adam. Des de l’Escola de Pilota es va reclamar la recuperació d’un trinquet professional i un impuls per a tornar a endinsar el joc entre els veïns.

Les dos parelles van oferir un bon espectacle. Foto: Raül Sanxis.

Dos caps de setmana amb la pilota al carrer

La setmana cultural Muixerola-2016 ha girat enguany al voltant de la pilota, una de les nostres tradicions més arrelades i en perill per falta de mitjans.

D’aquesta manera, dissabte dia 12 els xiquets de l’Escola de Pilota començaren a mostrar les seues destreses al Carrer Nou en un gran i divertit campionat de raspall al que les dones de diverses escoles de la Ribera i l’Horta van jugar partides a parelles durant més d’una hora per a donar pas, tot seguit, al I Trofeu Professional.

La intenció és que la programació del raspall al carrer no finalitze ací, sinó que aquestes activitats i campionats marquen l’inici d’una sèrie d’accions per a tornar a escampar el joc a Algemesí i que torne a gaudir del prestigi que tenia en les dècades passades. Recordem que a Algemesí ha funcionat històricament un trinquet, de titularitat privada, que tancà les portes i es troba en pèssimes condicions. L’Ajuntament va construir un minitrinquet al poliesportiu municipal on entrena l’Escola de Pilota. Els grans noms de la pilota han acompanyat també Algemesí al llarg de la història, com ara Danielet i Vendrellet.

Fotos: Raül Sanxis.

Comparteix

Icona de pantalla completa