Salvador: ‘Madrid ha de superar la visió radial d’Espanya’ amb el Corredor

El Govern valencià reclama a Foment que el Corredor Mediterrani siga prioritari en un pacte d’infraestructures i anuncia que considera aquesta infraestructura “innegociable”
21 novembre 2016 01:00h
RedactaVeu / ACN / València

La consellera valenciana d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha reclamat aquest dilluns al Govern espanyol que prioritze el Corredor Mediterrani en un pacte d’infraestructures.

Així ho ha manifestat Salvador en declaracions als mitjans després de l'acte d'obertura de la segona reunió del Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani. La consellera ha incidit que és important “que s’entenga a Madrid que s’ha de superar la visió radial d’Espanya” i ha dit que “recollim el guant” del ministre de Foment, Iñigo de la Serna, per seure a negociar un acord d’infraestructures. Al respecte, Salvador ha dit que en aquesta reunió el Govern valencià posarà per sobre de tot el Corredor Mediterrani com una infraestructura “irrenunciable” que espera que es faça amb una sèrie de condicions.

‘Els 50.000M€ de cost no s’ajusten a la realitat’

Entre altres, la Generalitat Valenciana considera que l'estudi del Corredor Mediterrani elaborat el 2011 "no està ajustat a la realitat". En aquest sentit, ha reclamat una actualització d'aquest estudi i la revaluació de les xifres que s'utilitzen per argumentar la impossibilitat de dur a terme el projecte. "Unes xifres, les dels 50.000 milions de cost, que s'han utilitzat i s'utilitzen per justificar la solució de tercera amb el pegat de la implantació del tercer fil", ha afegit la consellera.

Referent a això, Salvador ha explicat que aquestes xifres "ja no ens serveixen de referència i és necessària una actualització que volem que el pacte per les infraestructures contemple". A més, ha afegit, “volem tenir clares les actuacions que realitzarà el ministeri a curt i mig termini, el calendari de les mateixes, una nova avaluació del cost real del Corredor Mediterrani, el nomenament d'un coordinador i la participació activa i en consens amb les diferents autonomies ".

En termes semblants, el secretari autonòmic de la conselleria, Josep Vicent Boira, ha desmuntat la xifra dels més 50.000 milions d'euros de cost del Corredor. "Espere que ningú torne a utilitzar aquesta xifra per a escudar-se en el fet que el Corredor és molt car perquè aquesta xifra no és real. Per tant, el que demanem al ministeri és una actualització d'aquest estudi, una nova avaluació del cost del Corredor que s’adapte a la realitat ", ha afegit.
 

Foto: ACN.

En aquest sentit, ha explicat que "aquests 53.100 milions d'euros abracen coses molt diferents −línies AVE, connexions ferroviàries, projectes d'integració urbana i zones logístiques des de Girona a Algeciras− i, a més, el 16% ja estava invertit en 2010 i el 34% es dedicava a estudi i planificació a llarg termini, inversions que s'han de revisar en l'actualitat".

El Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani es va crear el març d'aquest any i aglutina tots els agents socials, econòmics i polítics per coordinar iniciatives i reivindicar aquesta infraestructura de vital importància per a la competitivitat econòmica del País Valencià. El fòrum es reuneix cada trimestre per posar en comú les activitats realitzades per cadascuna de les entitats integrants, així com per formular propostes de treball futur.


 
next