Diari La Veu del País Valencià
Els actors i actrius valencians esclaten contra La Rambleta

Sixto Ferrero / València.

Els actors i actrius professionals valencians (AAPV) han tornat a esclatar davant la situació laboral del sector. A través del seu mur de Facebook, els actors i actrius van emetre a última hora de diumenge una “opinió” on deien que durant el passat cap de setmana “s’ha estrenat a La Rambleta una coproducció d’aquesta sala de gestió privada, però amb pressupost públic, depenent de l’Ajuntament de València. L’espectacle no compta amb cap actor o actriu valencians i l’empresa productora és madrilenya. Creiem que els teatres valencians, més encara quan reben fons directes de diners públics, han d’incentivar el sector productiu local. Demanem que les sales amb diners dels valencians es comprometen amb la professió valenciana i que les institucions responsables s’encarreguen que eixos compromisos es complisquen”, concloïen.

Dilluns de matí, aquest diari es va posar en contacte amb La Rambleta per tal de comprovar si havien rebut “l’opinió” emesa pel col·lectiu. En cas que fóra així se’ls demanava que la valoraren i que, en qualsevol cas, aportaren dades sobre la quantitat de produccions i participació d’actors i actrius valencians que formen part de la temporada, amb la finalitat de, tal vegada, trobar resposta a la susdita “opinió” dels actors i actrius. Així, des de La Rambleta afirmaven que estaven informats i que ja s’havien posat en contacte amb AAPV, com així ens ha confirmat també Ximo Solano, president del col·lectiu, per “tindre prompte una reunió i mostrar-los quina és la nostra tasca a València”. Finalment, han declinat fer cap resposta ni valoració a res que vinga a través de les xarxes socials.

Per la seua part, Ximo Solano ha mantingut que la informació vessada a les xarxes és “una opinió expressada a partir d’una cosa que està succeint a diferents teatres de la ciutat, com és que, amb diners públics, s’estan promocionant coses de fora del País Valencià”.

No obstant això, Solano ha advertit que des d’AAPV “no estem en contra de que s’exhibisquen” les produccions foranes, però que “s’empre una part d’eixe pressupost per a producció pròpia”, perquè segons l’actor, La Rambleta “és un dels teatres amb més pressupost”.

Solano ha admès que mantindrà aquesta reunió “en poder” i “gustosament”, però “la posició de l’associació no canviarà, perquè els diners públics són per crear industria local, no forana, i dels diners que tenen n’estan dedicant res o molts pocs” ha afegit.

Per a l’actor, el responsable que un teatre de gestió privada però que rep “més de 3 milions” d’euros públics “és Joan Ribo, i no la regidoria de Cultura, perquè és una afer tan gran que ha de ser ell qui ha de negociar allò que ell vol”.

“Si això estava signat d’abans, qui diu que l’alcalde no puga asseure’s i que això siga el buque insígnia de la producció valenciana?” es pregunta Solano qui per altra banda, apunta que “no advoquem per llevar la Rambleta a ningú”, però els actors i actrius “estem en contra de la immobilitat de l’Ajuntament de València, perquè aquest és un afer més, amb el teatre amb més pressupost i és qui menys fa per la producció pròpia i local”.

Tampoc no és la primera vegada que els actors i actrius enceten una “opinió” reivindicativa, sinó que ara igual com abans “s’ha reivindicat com hem fet amb la resta de teatre públics. Com férem amb Las Naves, Escalante, amb el Principal, però es que la Rambleta, de tots ells, és la que més pressupost té”.

“Esperem una grata sorpresa en la reunió amb la Rambleta” i esperen que acaben “fent servei públic, perquè han de fer polítiques publiques” ja que finalment, “no ens serveixen les respostes erràtiques al voltant de la política cultural local”, conclou l’actor i president de l’associació d’actors i actrius professionals valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa