Diari La Veu del País Valencià
Els XI Premis Ovidi ‘s’escampen’ pel país

Sixto Ferrero / Castelló de la Plana.

Des d’aquest dijous s’està celebrant la Fira de la música valenciana, el TROVAM! Pro weekend a la ciutat de Castelló de la Plana (la Plana Alta). Una de les fites més esperades serà la celebració de la gala de lliurament dels Premis Ovidi 2016, organitzada pel Col·lectiu Ovidi Montllor (COM).

Aquesta onzena edició de la gala es presenta “amb canvis espectaculars respecte a l’any passat, que ja va ser espectacular” explica Manolo Miralles, president del COM, exmembre fundador d’Al Tall i líder de Musicants. L’edició de 2015 suposà un record, amb caire d’homenatge als mateixos músics que formen el panorama de la música cantada en valencià que en 2005 ocuparen el hall del Palau de la Música de València per demanar que se’ls tinguera en compte en les programacions dels auditoris públics, aleshores governats amb mà ferma per un PP en hores altes. Així, l’any passat els Premis Ovidi tornaren al Palau, oferiren quatre concerts per on passaren els guanyadors de les darreres edicions i s’hi celebrà la gala que esdevingué un èxit absolut. “Però, enguany per la reedició grandiosa de la fira del Trovam, que ens acull i trobe que és una fita important, perquè a més és la primera vegada que les institucions donen suport a l’esdeveniment, això és important per a tots. Ho és en la mesura que la fira es convertisca en una cosa important dins de la música; per tot plegat, respon Miralles, des del COM, estem contentíssims”.

Enguany, a més de celebrar-se dins d’un marc procliu, ix per primera vegada de la ciutat de València, i arriba a Castelló de la Plana, un canvi d’ubicació que respon a “una reivindicació de fa temps”, desitjada des del COM, on “ja es parlava de deslocalitzar la gala, per escampar-la pel país, i així la gent d’altres lloc tinguera l’oportunitat de participar i la possibilitat de gaudir-la”, afegeix Miralles. “Segur que eixir pel país li donarà visibilitat i com està dins de la fira també, eixes dos coses són importants”.

Podeu consultar tots els nominats a les distintes modalitats d’aquests XI Premis Ovidi en la notícia que donà aquest diari, uns treballs que tot i que “tots els anys tenen una gran qualitat, els nominats d’enguany no fan més que confirmar la línia ascendent de la qualitat, on cada vegada els treballs són millors. No és que enguany siga especial, sinó que la línia ascendent de la qualitat continua”, respon Miralles.

Musicants, el grup liderat per Manolo Miralles, també està nominat a Millor disc de Folk per Adsabara (Picap, 2016), junt a Lilit i Dionís per El temps dels pobles (Mésdemil, 2016), Xaluq per Empelt (Mésdemil, 2016) i Tarquim per Marendins (Taller de Músics, 2016). No s’atreveix a fer una predicció de la modalitat on participa, però destaca la veterania de Lilit i Dionís “que està molts anys”, mentre que “Xaluq i Tarquim són joves”, i per altra banda “Musicants té joves i veterans”. “He gaudit dels discs de cada un d’ells, que per a mi seria molt difícil dir qui guanyarà. Jo apostaria pels meus” respon entre riures, però “la veritat és que no està gens fàcil perquè la qualitat dels projectes són impressionats”.

Per altra banda, Miralles s’ha mostrat crític amb l’etiquetatge de les modalitats dels Premis Ovidi, sobretot en la que s’hi troba Musicants nominat ja que “aglutinar en un guardó la tradició més moderna…, potser caldria buscar un altre tipus de classificació que siga real, com són els grups”, ha dit un dels músics més veterans de l’escena valenciana.

Tanmateix, Manolo Miralles davant una nova edició dels premis, ha conclòs expressant que per a ell “segur que serà un èxit, estic convençut”, perquè “la impressió que tinc és que la gent de Castelló té ganes i estic il·lusionat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa