Per l'Horta exigeix que el Pla d'Acció Territorial frene la urbanització

Tot i les bones intencions del Govern valencià, aquesta entitat encara troba mancances en aquest pla
10 novembre 2016 01:00h
Horta en Xirivella.
RedactaVeu / València.

L'entitat Per l'Horta ha estudiat el projecte del Pla d'Acció Territorial de l'Horta (PATH) del Govern valencià pel qual, per una banda feliciten l'administració per impulsar-lo i, també, per la creació de la futura llei de l'Horta, encara que consideren que malgrat “les bones intencions” les propostes concretes són “sovint contràries als objectius que preconitza”. Un bon exemple és que tot i que l'entitat considera el PATH més proteccionista que l'anterior (2010), aquest “no reclassifica ni una hectàrea de terres urbanitzables” raó per la qual han presentat unes al·legacions. 

‘Zones Rurals Comunes’ 

En la primera d'aquestes posen de manifest que “és incoherent proclamar un canvi de model econòmic i urbanístic i continuar permetent les reclassificacions de sòl no urbanitzable”. Per l'Horta argumenta al seu comunicat que en la PATH es diu que es vol protegir l'horta per a continuació reconèixer que més de 3 milions de m² d’eixa mateixa horta resten fora de protecció, ja que queden classificades com a ‘Zones Rurals Comunes’ (ZRC). Aquesta figura implica que, tot i tractar-se de zones d'horta, poden ser reclassificades a urbanitzables, sense cap justificació tècnica o política, tal com asseguren des d'aquesta entitat.

A més, consideren que la inclusió d'aquestes ZRC “desvirtua l'esperit d'aquest projecte en subordinar l'ordenació de tota l'Horta als desitjos urbanitzadors de cada municipi”. És més, recorden que  “legalment són els municipis els que deuen adaptar-se a les determinacions del PATH després del procés d'anàlisi i informació, i no a l'inrevés”

'Enclavaments' i 'sectors'

Seguidament, l'altra al·legació realitzada per part d'aquesta entitat és que l'actual redacció del PATH i l'avantprojecte de la Llei d'Horta “deixen obertes les portes a futures urbanitzacions sobre l'horta” a través de les figures dels 'enclavaments' i 'sectors' que, segons Per l'Horta, “permetrien desclassificar l’horta protegida pel PATH, i s’acollirien així a la seua pretesa degradació”, cosa que, recorden, podria obrir la possibilitat que futurs governs “menys sensibles amb la protecció de l'horta” aproven futures urbanitzacions en zona protegida.

Per a aquesta entitat “les ZRC, els enclavaments i els sectors són l’autèntic cavall de Troia que desvirtuen completament l’esperit de la futura llei i del present PATH i per això han de ser eliminats del text”. A més, afirmen que “si realment es pretén un canvi de model, no té sentit seguir classificant com a urbanitzable més horta, a menys que es justifique molt clarament”.

Hortes en zones urbanitzables

Seguidament, Per l'Horta considera “incomprensible” que aquest PATH ignore totes les zones d'horta que estan en zones urbanitzables i que estan o poden estar en cultiu, que estimen en unes 1.000 ha. És per això que remarquen que en aquest aspecte no hi ha cap canvi respecte del PATH del PP en 2010, que, per tant, tampoc recull les al·legacions que aquesta entitat va fer aleshores. A més, argumenten que no els sembla honest no incloure aquest tipus de terrenys, perquè “precisament solen ser les zones més valuoses paisatgísticament, que poden servir per a millorar la transició entre horta i ciutat”.

L'entitat destaca que el PATH no “s'acaba de creure que l'activitat primera i principal de l'horta ha de ser l'agrícola” per la qual cosa proposen que la Generalitat ha de fer un Pla d'Acció Agrícola per definir les estratègies específiques en aquesta àrea, perquè asseguren que en un context d'incertesa global, les polítiques de sobirania alimentària han de ser prioritàries a l’escala regional. 

Allotjaments o restaurants

A més, en aquest text remarquen que es fa referència a la terciarització de l'horta, amb propostes d'allotjaments o restaurants “sense imposar una limitació ni una vinculació d'aquests a l'activitat agrària”. Respecte a això, Per l'Horta proposa que en el PATH s'hauria d'imposar un control estricte per a limitar la irrupció de restaurants, orxateries i hotels, que podrien arruïnar tot el projecte en induir un major trànsit de vehicles motoritzats.

Per poder consultar el document complet de les al·legacions realitzades per aquesta entitat cliqueu en el següent enllaç

La Veu


 
next