Diari La Veu del País Valencià
Trump enutja els polítics valencians: primeres reaccions

RedactaVeu / EP / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat que es troba en estat de xoc des que s’ha assabentat de la victòria del magnat Donald Trump en les eleccions dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i ha mostrat el seu desig que aquest “recapacite” i “no faça res del que ha dit que anava a fer”.

Puig s’ha pronunciat en aquests termes en declaracions als mitjans de comunicació després d’assistir a la presentació de la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència a la Comunitat, en ser preguntat per la victòria de Trump.

“L’única cosa que desitge és que recapacite i no faça res del que ha dit que anava a fer”, li ha reclamat Puig, qui ha assegurat que es troba en estat de xoc: “A les 4.45 hores tenia por de mirar el mòbil perquè tenia un mal pressentiment i desgraciadament aquest mal pressentiment finalment s’ha constatat”.

Ximo Puig. Foto: EP.

Puig, després de matisar que cal defensar “sempre” les llibertats, ha afirmat que la victòria de Trump “no ha sigut una bona notícia”. “Per a res”, ha postil·lat.

El president ha explicat que democràticament els ciutadans dels EUA han decidit, però ha puntualitzat que “per descomptat” ell no està d’acord amb aquesta decisió. “És un mal dia −ha agregat−, sobretot per les declaracions d’odi, masclistes, i tot el que ha acompanyat Trump en aquest recorregut” de la campanya electoral.

L’”única esperança” que té, ha asseverat, és que una vegada que el republicà siga president electe, “vaja canviant i vaja sabent diluir la seua responsabilitat d’una manera adequada, perquè té una responsabilitat molt gran i un responsable polític ha de governar per a tots. El que no pot fer és provocar una situació difícil per al conjunt de la humanitat”, ha incidit.

Puig ha afirmat que existeixen també raons de caràcter econòmic “molt preocupants” per als valencians després de la victòria de Trump: “La Comunitat és exportadora i necessita que hi haja unes regles de comerç determinades, i en aquest aspecte crec que s’obrin moltes incerteses”.

Reaccions a les xarxes

Les primeres reaccions dels polítics valencians a les xarxes no s’han fet esperar massa. Una de les primeres en mostrar la seua opinió a Twitter ha sigut l’eurodiputada i responsable d’internacional d’Esquerra Unida Marina Albiol, qui ha qualificat la victòria de Trump com “una mala notícia”, ja que, en paraules d’ella, “venç el racisme, masclisme i la xenofòbia amb l’aplaudiment unànime de l’extrema dreta”. Suport que ella mateixa mostra en les piulades següents, en què ensenya diferents personalitats que feliciten el republicà, com David Duke, exlíder del Ku Klux Klan; Viktor Orbán, el primer ministre d’Hongria i membre del Partit Popular Europeu, qui a més de felicitar-lo se n’alegra que la “democràcia encara estiga viva”, i el mateix Mariano Rajoy, qui assegura que “seguirem treballant per reforçar la relació que ens uneix als EUA, soci indispensable”.

Antonio Montiel, diputat a les Corts Valencianes per Podem, ha piulat que Marine Le Pen i Mariano Rajoy han sigut dels primers “membres d’internacional reaccionària en felicitar al seu ‘col·lega’ Trump”, a la qual cosa respon assegurant que “serem alternativa”.

Per la seua banda, Àgueda Micó, coordinadora Nacional del Bloc i responsable de l’Àrea d’Organització de la Coalició Compromís, ha publicat que “no sé si és la por a la globalització, la crisi econòmica, el masclisme o la pèrdua de valors, però el que sí sé és que és lamentable”.

També el portaveu del grup socialista en les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha llançat a xarxes la següent sentència: “Els dignes que no van a votar per a no escollir entre el “dolent” i el “pitjor” solen ser els més indignats pel resultat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa