Diari La Veu del País Valencià
Al descobert la transformació de València com a capital de la II República
RedactaVeu / València

Hui, dia 7 novembre de 2016 es compleixen huitanta anys de la decisió del govern espanyol democràtic de la segona República de traslladar-se, en plena guerra civil, des d’un Madrid assetjat per les tropes franquistes, a València. Huit dècades després que València s’erigira en capital de la II República espanyola, condició que va mantenir durant onze mesos, la Universitat de València recrea i descobreix tots els aspectes d’aquella ciutat en l’exposició ‘Tot està per fer. València, capital de la República (1936-1937)’, que es podrà visitar al Centre Cultural la Nau del 7 de novembre al 19 de febrer de 2017.

L’exposició s’inaugurarà aquesta vesprada (19h) i un dels primers actes serà un concert a la Capella de la Sapiència de la Nau dedicat al Grup dels joves, a càrrec de la soprano Marta Estal Vera i del pianista Javier Caballero Ros. Durant els propers mesos, la Universitat dedicarà un ampli programa cultural a aquest aniversari (consulteu-lo clicant l’enllaç)

Entre els més de quatre-cents cinquanta objectes de l’exposició hi ha fotografies, audiovisuals amb noticiaris de l’època i documents com cartilles de racionament, dibuixos de bombardejos fets per xiquets de l’època, cartells… Fins i tot s’ha recreat un pla de grans dimensions de la València en guerra, en el qual es poden localitzar huitanta-cinc carrers que foren rebatejats seguint l’imaginari antifeixista i revolucionari, juntament amb huitanta llocs d’especial significació des del punt de vista polític, cultural i quotidià. Així, l’actual Gran Via del Marquès del Túria va ser rebatejada com Gran Via de Buenaventura Durruti; el carrer d’Isabel la Catòlica va passar a ser el carrer de Margarita Nelken, i l’actual avinguda de Blasco Ibáñez va rebre el nom d’avinguda de la Unió Soviètica. Durant aquest temps, l’actual Centre Cultural la Nau va allotjar part de les dependències del Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts.

Segons Mireia Ferrer Álvarez, professora d’Història de l’art de la Universitat: “L’exposició pretén ser un nexe d’unió entre generacions que encara mantenen un vincle directe amb la guerra civil, siguen els fills d’aquells que van viure en primera persona el conflicte bèl·lic, siguen els seus néts, als quals la història oral narrada pels seus familiars ha servit i serveix encara de cordó umbilical, i les noves generacions per a les quals la guerra civil només és un episodi llegit en algun manual o escoltat en la llunyania.”

L’apartat del protagonisme polític reflecteix el paper institucional que va exercir València. La ciutat es va convertir en seu del govern legítim de la República i de les Corts. Aquestes, per exemple, es van instal·lar a l’edifici de l’Ajuntament i van celebrar sessions plenàries a la seu municipal i també a la Llotja. Així mateix, la ciutat va acollir diversos ministeris i el conjunt de dependències de l’administració central.

L’exposició, el títol de la qual, Tot està per fer, formen les paraules que va pronunciar l’artista i intel·lectual Rafael Pérez Contel, l’ha organitzat el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, Culturarts-IVAC, l’Arxiu Gràfic d’ABC, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat, la Fundació General de la Universitat de València i diverses biblioteques, arxius i hemeroteques, entre altres institucions.

Comparteix

Icona de pantalla completa