La conselleria de Marzà inclou en els pressupostos la compra del Trinquet de Pelayo

L'àrea d'Educació i Investigació augmenta en un 5,45%, fins als 4.368 milions. L'àrea de Cultura arriba als 96 milions d'euros amb una pujada del 14,42% respecte a 2016. L'àrea d'Esport incrementa el pressupost amb 22 milions d'euros, un 30,8%.
3 novembre 2016 01:00h
RedactaVeu / València

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha explicat a les Corts el pressupost 2017 del seu departament. La Generalitat hi destina 4.527 milions d'euros, la qual cosa suposa una pujada del 5,40% respecte a 2016, i representa per tant el 25,54% del pressupost total de la Generalitat.

Per àrees, educació i investigació augmenta en un 5,45% fins al 4.368 milions, amb la finalitat de mantenir el sistema educatiu sostingut amb fons públics, les universitats públiques valencianes i les ajudes a famílies i estudiants. Cultura arriba als 96 milions d'euros, amb una pujada del 14,42% respecte a 2016, i esport incrementa el pressupost amb 22 milions d'euros, un 30,8%.

El conseller ha explicat que els increments responen a partides on han detectat “que tenen més incidència en el dia a dia de les persones, fent especial atenció en aquelles partides que garanteixen l'accés al sistema educatiu i cultural en condicions d'igualtat".

Educació i investigació

Com a novetat, anuncien que es “dobla” el pressupost per a la formació del professorat amb un total de 21 milions d'euros, on Marzà ha destacat els 1,5 milions per a estades del professorat a l'estranger per a formar-se en llengües.

S'incrementaran les partides per a beques menjador en un 10,5%, la qual cosa suposa quasi 6 milions més respecte a 2016 fins arribar als 63,85 milions. Conselleria també opta per la “consolidació de la baixada de ràtios i l'increment de la plantilla docent per al pròxim curs, la millora de les necessitats educatives especials, la reducció del temps de substitucions i el pagament de sexennis al professorat interí, que havia retallat l'antic govern”. Pel que fa a les infraestructures escolars, s'incrementa la inversió amb un creixement del 76%.


Vicent Marzà arriba a la comissió de pressupostos. Foto: Inma Caballer-Les Corts.

En l'àrea d'universitat i investigació, el pressupost creix fins als 866 milions, 94 més que en 2016. "Destinem 147 milions per a pagar part del deute històric a les universitats públiques valencianes de l'antic govern, un 17% del pressupost que destinem a l'àrea universitària", ha remarcat el responsable d'Educació.

Pel que fa a beques universitàries per a l'alumnat, s'incrementa la dotació un 5,66%. Mentre que en matèria d'investigació, s'augmenta la dotació un 13,7%, la qual cosa suposa la creació d'una nova línia d'ajudes per a la contractació de joves investigadors, l'increment de les ajudes úniques a investigació i el finançament per a l'adquisició d'equipament científic, així com la línia pressupostària destinada al Consorci Espacial Valencià (VALSPACE)

Cultura

La partida que més creix en termes absoluts i relatius és la dedicada a actuacions en el patrimoni cultural valencià, que recull bona part de les demandes dels ajuntaments.  S'hi destinaran més de 6,6 milions d'euros per a la restauració, la posada en valor, la promoció d'activitats.

Pel que fa als objectius del Pla Estratègic Cultural 'Fes Cultura', que l’any 2016 partia d’un 0’54 del pressupost total de la Generalitat, destaquen els més 2 milions d'euros per al Pla de Foment del Llibre i la Lectura i 4 milions d'euros del Pla de Xoc de les Arts Escèniques.

56 milions d'euros es destinaran a l’activitat cultural (un 6,2% més), on l'Institut Valencià de Cultura augmenta en un 2,3% el pressupost, també s'incrementa la dotació per al Consorci de Museus i l'IVAM i es manté el pressupost de Les Arts després de la important pujada de 2016, amb l'objectiu de buscar altres fons de finançament públiques i privades mitjançant el Pla de Mecenatge de 'Fes Cultura'.

El conseller Vicent Marzà ha “remarcat especialment els canvis que hem fet respecte al Museu de Belles Arts”, ja que compta “amb un nou programa específic dotat amb 5,2 milions, un 49,57% més de pressupost, es tracta d'una reivindicació històrica per a un dels nostres museus de referència".

Esport

El pressupost d'esport experimenta un creixement en 2017 d'un 30,8%, fins als 22 milions. On es tractaràd’aprofundir en l'aposta per l'esport base”, així com “s’apostarà per ajudar els municipis a millorar les seues instal·lacions i infraestructures esportives, amb una inversió de 2,2 milions”.

La Pilota Valenciana, ha anunciat Marzà, “a part de l'increment en un 26% de les accions per la potenciació del nostre esport autòcton, estem en disposició d'anunciar que hem pressupostat fons per a la compra d'un dels trinquets emblemàtics valencians, el trinquet de Pelayo, perquè siga propietat de totes les valencianes i dels valencians i punt neuràlgic per a desenvolupar tota una sèrie d'activitats relacionades amb la pilota".


 
next