Diari La Veu del País Valencià
Els docents ‘seguiran sense augment salarial’, segons CCOO

RedactaVeu / València.

El Govern valencià ha presentat uns pressupostos que “consoliden el canvi de tendència iniciat en 2016”, segons afirma la Federació d’Ensenyament de CCOO al País Valencià. És a dir, que hi ha una “potenciació dels serveis públics, mitjançant polítiques de personal i de despesa social”, però això sembla que va en contra de recuperar poder adquisitiu, perquè l’augment salarial dels docents, tant de centres públics, com dels centres concertats, es veurà congelat també en 2017. Això, si no hi ha canvis en els pressupostos estatals. Aquesta congelació s’afegeix a la pèrdua de poder adquisitiu, acumulada des de les primeres retallades de 2010, que supera ja àmpliament el 10 %.

Davant d’això, el sindicat proposa un “Acord de recuperació salarial” que permeta recuperar el poder adquisitiu perdut pels empleats públics des de 2010, amb retallades que arriben fins als 600 €, en les pagues extra”.

La taxa de reposició seguirà com en 2016, on solament podrien convocar-se les jubilacions produïdes, llevat que hi haja canvis en la normativa estatal. Tanmateix, la Conselleria ja havia anunciat la setmana passada que no es convocarien oposicions. El sindicat augura doncs, “un augment de la taxa d’interinitat en l’Ensenyament Públic no universitari, que probablement sobrepassarà el 25 % al setembre de 2017”.

Els interins tindrien més a prop cobrar sexennis

La Llei de pressupostos de 2017 reconeix el “dret al personal docent que ostente la condició de funcionari”, és a dir, que cau l’apel·latiu: “de carrera”. Això, junt als pronunciaments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que reafirmen la igualtat de drets laborals i salarials entre el funcionariat de carrera i els interins, més la pressió sindical, han aconseguit que la Disposició Addicional, vintena, cinquena, establisca el règim de la carrera professional horitzontal del personal laboral fix de l’Administració de la Generalitat, com a aplicació de l’acord aconseguit pels sindicats, en la Mesa General de la Funció Pública.

La FECCO també adverteix que caldria “reduir l’horari lectiu del professorat”, però caldrà “esperar canvis en la legislació estatal bàsica, així com la recuperació del salari complet en els casos de baixes per incapacitat temporal”.

Tot i que la despesa de nòmines creix en quasi 100 milions, es dedica el gruix de l’augment del pressupost de personal a l’augment de la plantilla, com l’any passat, “i no a la recuperació del salari perdut els anys de retallades”, un fet que “té necessitat d’un acord”, segons el sindicat, perquè “els drets salarials també són drets laborals i no han d’oblidar-se si es pretén, com diu el preàmbul d’aquesta Llei: paralitzar les retallades”.

Per una altra banda, CCOO aplaudeix el canvi de tendència iniciat l’any passat pel que fa a la dotació econòmica per a la promoció del valencià, ja que suposà “un gir a un programa que estava sent residual fins llavors”.

Fet i fet, els pressupostos, de manera general “consoliden el canvi de tendència que es va veure en els de 2016, apostant per revertir retallades, en dos aspectes fonamentals: política de personal i despeses socials, sense descurar la promoció del valencià”, però el sindicat insisteix en la “necessària recuperació salarial i la defensa dels drets dels treballadors mitjançant la imprescindible dotació de personal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa