Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja retornar la gratuïtat dels medicaments als discapacitats
EFE / València

Plataforma en defensa de la Llei de Dependència

La proposició de llei presentada pel grup socialista ha comptat amb 37 vots a favor de l’oposició i 46 en contra del grup popular. La diputada del PP, María José García, ha justificat la decisió de la Generalitat d’eliminar la gratuïtat de productes farmacèutics i ortoprotèsics per als discapacitats per la necessitat d’ajustar la normativa autonòmica al Reial decret Llei 16/2012, que estableix un nou sistema d’assegurament sanitari comú per a tot l’Estat en funció del nivell de renda.

“No és un capritx del Consell”, ha defensat García, qui ha assegurat que el que ha fet la Generalitat ha sigut “aplicar la normativa bàsica” establida pel Reial decret aprovat pel Govern central. El socialista Ignacio Subías, no obstant açò, ha acusat el PP de “castigar d’una manera cruel i inhumana” els discapacitats, i de portar-los cap a la “exclusió”.

Segons Subías, els afectats “no solament han de copagar, a més han de pagar el transport sanitari no urgent”, i ha recordat que s’han eliminat de la Seguretat Social 417 medicaments d’ús comú per a aquestes persones, a més de les “tremendes rebaixes” en les prestacions econòmiques de la Llei de Dependència o l’incompliment del pagament de la retroactivitat.

Ha fet al·lusió al cas del jove de 23 anys, sotmès la setmana passada a una artroscòpia, a qui l’empresa ortopèdica propietària de la pròtesi que li van implantar, després de l’operació va acudir a l’hospital per a reclamar el pagament de la mateixa, i en no aconseguir-ho li la van llevar.

El PP rebutja una moció contra els retards en els pagaments a discapacitats

D’altra banda, el PP ha rebutjat hui en el ple de les Corts una moció d’Esquerra Unida que demanava que el Consell establira els mecanismes necessaris per a evitar els retards en els pagaments a les entitats sense ànim de lucre dedicades a l’atenció a la dependència i la discapacitat.



La diputada d’EU, Esther López, ha defensat la seua proposta com “de mínims”, dirigida a “posar la bena abans que la ferida siga irreparable” i evitar que se signe una “sentència de mort” dels centres d’assistència a la discapacitat i dependència, i ha assegurat que el sector no té més remei que mobilitzar-se.



Ha advertit que la “morositat” del Consell amb aquests centres està provocant el “col·lapse absolut” en el seu funcionament; ha denunciat que la Generalitat no ha abonat els retards a més de 10.000 dependents, i ha lamentat que “amenace” ara amb retallades de més d’un 9 % a centres d’assistència a la discapacitat.

La diputada del PP, Carmen Amorós, ha defensat la política del Consell en matèria d’atenció a discapacitats i dependents, i l’ha qualificada com a “realista” i basada en l’atenció “integrada i transversal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa