Diari La Veu del País Valencià
Un Workshop per a debatre el tractament que fa la UE de les llengües minoritzades
RedactaVeu / València

La Fundació Nexe i el Centre Maurits Coppieters organitzen el I Workshop de Multilingüisme i Diversitat Lingüística: les polítiques lingüístiques a la Unió Europea, que tindrà lloc el proper divendres 4 de novembre. L’objectiu d’aquest congrés és difondre el valor del multilingüisme i la diversitat lingüística en les societats modernes de la Unió Europea, segons informa l’organització. Per aquest motiu, durant la jornada es reflexionarà al voltant de conceptes clau en contextos multilingües, tot aprofundint en la manera com Europa i, especialment, la Unió Europea han gestionat, tant des del punt de vista jurídic com sociolingüístic, el cas de les llengües menys utilitzades o minoritzades.

L’acte tindrà lloc a la sala d’actes Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València entre les 9.30h i les 20.00h. La inauguració anirà a càrrec de Carles Padilla, degà de la facultat; Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, i Susanna Pardines, coordinadora del Lab de Cultura i Identitat de la Fundació Nexe.

La jornada comptarà amb dues conferències plenàries: la primera, a càrrec de Vicent Climent-Ferrando, membre de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD), tractarà sobre el full de ruta per a la diversitat lingüística a la Unió Europea actual. La segona, que tindrà lloc de vesprada, versarà sobre la (in)seguretat lingüística a Europa i la ineficàcia de les convencions multilaterals. El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i degà de la Facultat de Traducció i Interpretació, Albert Branchadell, serà l’encarregat d’aquesta ponència.

A més, hi haurà dues taules redones. La primera sobre l’oficialitat de les llengües i els drets lingüístics, en la qual s’hi explicaran els casos de Finlàndia, Catalunya, Gal·les i el País Valencià de la mà d’especialistes en cada àmbit. La segona taula tractarà sobre Europa i els drets lingüístics. Finalment, la cloenda la portaran a terme Miquel Nicolàs, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València i membre del comitè organitzador, i Gonçal Grau, president de la Fundació Nexe.

Comparteix

Icona de pantalla completa