Diari La Veu del País Valencià
Les arts escèniques es troben a València per a recuperar la cultura crítica a Europa
RedactaVeu / València

L’IETM València és una trobada internacional de les arts escèniques modernes i alternatives a nivell internacional i que en aquesta edició de tardor ha triat València per dur endavant la trobada i mostrar un gruix considerable de propostes escèniques. Està coorganitzat per l’IETM, la Xarxa de Teatres Alternatius i Projecte Inestable, i celebrarà dijous 3 de novembre en el Teatre el Musical, la Gala d’Inauguració (16h) de la seua trobada plenària. La trobada plenària de tardor acull fins a 683 participants registrats de 45 països diferents. En l’acte intervindran personalitats del món de la cultura que han col·laborat en el projecte IETM València com Carlos Fernández-Peinado, secretari general d’INAEM, Abel Guarinós, director de IVC-CulturArts, Elena Díaz, representant a Acció Cultural Espanyola, Jordi Peris, president de la Fundació València Crea-Les Naus i regidor d’Innovació Social-Ajuntament de València, Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València, María Oliver, regidora d’Acció Cultural- Ajuntament de València i Ana Bonmatí, representant a la Universitat de València.

També comptarà amb la presència de la resta de les institucions col·laboradores que han fet possible IETM València (l’Ajuntament de Gandia, Escalante, Institut Ramon Llull, Cellers Arráez, Godot, Marina Real, Grup la Sucursal, Europa Creativa Desk, ICEC, Govern dels Illes Balears i Turisme VLC) i alguns dels membres associats a IETM com: Australian Council for the Arts, Creative Scotland, Wales Arts International, British Council, British Council Wales, ONDA France, ICEC Brussels, ICEC Catalunya, Pro Helvetia Switzerland, EEPAP Poland, Arts Council England i Dutch Performing Arts.

L’acte inaugural serà conduït per l’exministra Ángeles González-Sinde i Manuel Arias Maldonado a través d’una conversa inaugural titulada Europa en una cruïlla, on es platejaran diferents debats al voltant del paper que ha de jugar la cultura en la societat europea. En aquest sentit, Jacobo Pallarés, director artístic de l’IETM València, proposa que es troben en “territori de cruïlla” i per tant cal “prendre decisions i triar rutes” que d’alguna manera “ens allunyen de la visió “neoliberal”. Pallarés demana una cultura “propera a allò social com va ser en èpoques prebèl·liques, bèl·liques i postbèl·liques”. Per això, demana que els creadors, artistes i gestors culturals “prenguen partit polític, crític i humà”, que la societat cultural “prenga partit i siga crítica”, reclama.

Paral·lelament a la trobada, des del 2 fins al 6 de novembre tindrà lloc justament diversos itineraris per “trobar” el camí, potser l’eixida de la cruïlla. Així, tindrà lloc el Crossroad, amb una programació d’arts escèniques alternatives, allunyades de les propostes comercials que plantegen quatre punts de partida per a reflexionar i contemplar seguint algunes de les quatre rutes: el context social, les afinitats, la sostenibilitat i la condició de l’art. Podeu consultar el completíssim programa que omplirà sales de València i Gandia.

Comparteix

Icona de pantalla completa