Diari La Veu del País Valencià
Una investidura amb el focus fixat en Pedro Sánchez, el PSC i els crítics

Xavier Pérez / Madrid.

La cita serà a les 18.30 hores en el Congrés espanyol i el protagonista no serà qui en teoria hauria de ser, Mariano Rajoy, sinó el grup parlamentari del PSOE. Primer, per la decisió del seu Comité Federal d’imposar-los l’abstenció i, després, pel posicionament o la possible dimissió de Pedro Sánchez, on estaran tots els flaixos, perquè del seu vot en dependran altres en contra de diputats socialistes, és a dir, la rebel·lió contra la Gestora i Susana Díaz.

Pedro Sánchez va dir, en la primera sessió d’investidura, que votaria que ‘no’ i que dissabte “serà un altre dia”; més morbositat per a la família socialista. Fins a 20 diputats socialistes podrien rebel·lar-se contra l’aparell de Ferraz i votar ‘no’ a Rajoy, cosa que podria tindre unes conseqüències de ruptura total del PSOE.

En aquesta primera sessió, els gestos dels diputats crítics davant el ‘camaleó’ Antonio Hernando podrien ser l’avantsala del que podria tindre lloc aquest dissabte. Ningú prestarà atenció al futur president; ja se sap que ho será.

Mentrestant, el president de la Gestora del PSOE, Javier Fernández, no vol sentir parlar d’aquest possible trencament de la disciplina de vot, ni menys d’expulsions en cas de desobedìència, i intenta convèncer els 85 diputats del PSOE perquè s’abtinguen.

Una de les veus més importants del grup parlamentari, la número 2 per Madrid i magistrada, Margarita Robles, ha ratificat que ella votarà ‘no’ a Rajoy, “si no, estaria faltant als meus principis” . I, darrere d’ella, podrien adoptar la mateixa posició els diputats Odón Elorza, Susana Sumelzo, Zaida Pedrera, Rocío de Frutos, els dos diputats del PSOE balear –Sofia Hernanz i Pere Joan Pons– i els set diputats del PSC –Meritxell Batet, Mercè Perea, José Zaragoza, Lídia Guinart, Manuel Cruz, Marc Lamuà i Joan Ruiz–, encara que tot pot canviar en pocs minuts.

Respecte del PSC, el ‘no’ suposaria una trecament total d’aquest partit amb Ferraz. Els socialistes catalans han treballat durants anys colze a colze amb els socialistes espanyols i, a partir d’ara, podrien, fins i tot, quedar-se fora dels aparells orgànics del PSOE.

El que no té marxa enrere és la profunda crisi que té ara mateix el PSOE davant la desesperació de la seua militància i dels seus votants. Més de 200 agrupacions locals han mostrat el seu malestar i han expressat un ‘no’ rotund a Rajoy.

Aquesta vesprada s’esclariran totes les incògnites.

Comparteix

Icona de pantalla completa