Diari La Veu del País Valencià
Educació proposa no convocar oposicions per al 2017, excepte les ja compromeses
EP / València

El secretari autonòmic d’Educació de la Generalitat Valenciana, Miguel Soler, ha assegurat, aquest dijous, que l’objectiu del seu departament és convocar fins al 2019 “un mínim” de 5.000 places docents, encara que ha remarcat que la Conselleria intentarà aconseguir fins a les 10.000. Per a açò, Educació ha proposat en la Mesa Sectorial d’aquest dijous no convocar oposicions el pròxim any 2017 –excepte les ja compromeses en l’oferta del curs passat– i acumular les places per al 2018 i 2019. D’aquesta manera, la idea és convocar el 50% del total de les places en 2018 i el 50% restant en 2019, segons ha detallat Soler en un comunicat.

Al seu judici, “tothom entén que és millor per a qualsevol opositor convocar 50 places juntes que tres convocatòries de 15 places cadascuna”. Ho ha indicat per a destacar que l’objectiu d’Educació és “clarament incrementar l’estabilitat de la plantilla de docents i reduir la precarietat”.

Segons ha explicat, per a aconseguir estabilitzar plantilles i que els opositors tinguen temps de preparar l’examen, el millor és donar-los “el temps necessari per a preparar-ho”. Per això, ha avançat que abans de gener del 2017, Educació informarà de totes les oposicions que es convocaran.

D’altra banda, segons han indicat fonts sindicals, des del departament que dirigeix el conseller Vicent Marzà, s’han compromès a convocar pròximament una comissió de treball per a analitzar les propostes plantejades pels agents socials i arribar a acords.

STEPV es mostra favorable

Sobre l’Oferta Pública d’Ocupació, el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) s’ha mostrat favorable a la proposta de no convocar oposicions el 2017 “per a treballar propostes que garantisquen la consolidació del professorat interí”.

En aquest sentit, el sindicat advoca per aplicar la Disposició Transitòria Quarta de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) pel qual es poden aplicar processos de consolidació de les places ocupades per personal interí. A més, també ha proposat que aquests processos de consolidació es realitzen a través d’un concurs de mèrits, mecanisme que també permet l’EBEP en l’article 61, segons l’STEPV.

Quant a les oposicions de les especialitats de FP i Art i Disseny, que estaven contemplades en l’oferta de l’any passat, la Conselleria les convocarà perquè ja estan pressupostades i compromeses. En aquest punt, l’STEPV ha proposat que s’aclarisquen els requisits específics per a les oposicions d’Art i Disseny quant a l’exigència de titulacions per a acreditar la capacitat de tutela de les recerques de l’alumnat, ja que el sindicat interpreta que no és obligatori aquest requisit en Art i Disseny i que provocaria que molts docents no puguen presentar-se a les oposicions per no tindre aquestes titulacions (màster en ensenyaments artístics, DEA o doctorat).

CCOO: no convocar cap oposició el 2017 augmentarà la precarietat

Per la seua banda, la Federació d’Ensenyament de CCOO considera “positiu” avançar cap a una oferta d’ocupació que consolide plantilla, reduïsca la precarietat i revertisca retallades. No obstant això, adverteix que “no convocar cap oposició el 2017 i solament parcials en els dos anys següents augmentarà la precarietat de les persones que treballen en el sistema educatiu valencià, atès que incrementarà la taxa d’interinitat possiblement amb major creixement del que s’ha patit els últims anys”.

Aquesta mesura de no convocar oposicions “dificultarà l’accés a una ocupació de qualitat i estable tant al professorat que ja porta temps en el sistema com també, i de forma especial, a les persones joves i que compten amb menys experiència, de manera que reduirà les seues oportunitats i allargarà el temps en el qual es veuen obligats a mantenir la seua situació precària o d’exclusió del sistema”, incideixen.

Des de CCOO, destaquen també la situació dels ensenyaments artístics superiors i d’abordar la necessitat d’estabilitzar a la major part de la plantilla possible per a afrontar la seua incorporació a l’espai universitari.

ANPE qualifica aquesta decisió com “un nou atac”

Per la seua banda, el sindicat ANPE ha considerat la decisió d’Educació com “un nou atac a traïció als drets dels docents”, ja que ha indicat que “trunca les esperances de milers de companys que lluiten per a aconseguir l’estabilitat laboral que mereixen”. “És una clara manipulació per a tenir aquests companys entretinguts i enganyats en la roda de la interinitat, de la inestabilitat i precarietat, al mateix temps que se li neguen drets retributius com el cobrament de sexennis”, ha reprovat.

Així mateix, ha ratllat d’”una perversió del sistema” la proposta perquè “força a aquestes persones a viure en una contínua incertesa, d’una localitat a una altra, de manera que els resulta impossible aconseguir la seguretat que els permeta conciliar la vida familiar i laboral i assegurar-se un futur per a ells i les seues famílies”. Des d’ANPE, exigeixen a “l’Administració que, immediatament, reconsidere la seua postura i procedisca a convocar oposicions, com és la seua obligació: garantir els drets laborals dels ciutadans”.

Comparteix

Icona de pantalla completa