Diari La Veu del País Valencià
Tres de cada quatre valencians han respirat aire contaminat per ozó
RedactaVeu / València

Ecologistes en Acció ha elaborat un Informe sobre la Contaminació per Ozó en el qual ha conclòs que tres quartes parts de la població i la pràctica totalitat del territori valencià han estat exposats a uns nivells d’ozó que excedeixen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Tal com explica l’entitat ecologista a un comunicat, 3,6 milions d’habitants del País Valencià han respirat aire contaminat per ozó durant la primavera i l’estiu de 2016. Entre les causes destaquen la conjuntura meteorològica, el canvi climàtic, el repunt del trànsit, el frau en les emissions dels automòbils i l’aposta governamental per les energies brutes en detriment de les renovables. A més, asseguren que aquesta contaminació de l’aire afecta de manera estructural la salut de la ciutadania, i també els cultius i espais naturals.

Els nivells que Ecologistes en Acció han agafat com a referència han sigut els de l’OMS, però expliquen també que si es considera el valor establert per la normativa, més lax que l’anterior, la població que ha respirat aire contaminat per sobre de l’objectiu legal és de 430.000 persones, un 9% del total, centrat en les tres zones interiors de Cérvol-Els Ports, Bètica-Serpis i Segura-Vinalopó.

L’informe analitza les dades arreplegades en 455 estacions oficials de mesurament d’ozó instal·lades en tot l’Estat espanyol, 63 d’elles situades a el País Valencià. D’entre elles l’informe fa referència a la de Morella (els Ports), Penyeta (Castelló de la Plana), el Villar i Ontinyent (Vall d’Albaida), les quals han registrat mala qualitat de l’aire en un de cada dos dies del període considerat. En el cas de Zarra (Vall de Cofrents – Aiora) s’ha superat la recomanació de l’OMS en dos de cada tres dies, la pitjor situació de l’estat, segons argumenta aquest text elaborat per Ecologistes en Acció.

Algunes de les conclusions, respecte al País Valencià, que es destaquen en aquest informe, són que l’ozó troposfèric és el contaminant atmosfèric que any rere any afecta a més població i territori, tot i que els nivells de 2016, de moment, estan per damunt dels de 2014 i per davall dels de 2015.

Generalitat Valenciana

Ecologistes en acció, a més, manifesta que la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema. L’entitat ecologista afig que els Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire per a reduir la contaminació són obligatoris segons la legislació vigent. Però, en el cas de l’ozó, la Generalitat Valenciana està anys ometent l’elaboració i aplicació d’aquests plans, resultant preceptius en totes les zones excepte Alacant i Castelló, l’interior de Palància – Javalambre i la costa de Xúquer – Cabriel. Es tracta d’una negligència que asseguren està posant en perill la salut d’1,6 milions de valencians.

Què és l’ozó?

Al mateix informe s’explica que l’ozó troposfèric és un contaminant molt complex, que no té una font humana directa sinó que es forma en l’atmosfera en presència de radiació solar per la combinació d’altres contaminants denominats precursors, emesos pel trànsit rodat, les grans centrals termoelèctriques i determinades activitats industrials. Afecta durant la primavera i l’estiu especialment les àrees suburbanes i rurals influenciades per la contaminació urbana i industrial.

Encara que la contaminació per ozó en 2016 és conseqüència en primera instància de la conjuntura meteorològica, caracteritzada per una gran estabilitat atmosfèrica i una forta calor estival, la seua evolució recent està relacionada amb la tendència a l’increment a l’estiu de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (onades de calor), resultat del canvi climàtic.

Problema sanitari

Ecologistes en acció assegura que la contaminació per ozó hauria d’abordar-se com un problema sanitari de primer ordre, perquè segons afirmen al seu informe l’Agència Europea de Medi Ambient estima en 1.800 les morts prematures en l’Estat espanyol per l’exposició a nivells de contaminació per ozó troposfèric en 2012.

També es xifren els costos sanitaris derivats de la contaminació per ozó en aquest text de l’entitat ecologista que representen al voltant de 5.000 milions d’euros a l’any, un 0,33% del PIB espanyol, segons el Banc Mundial, sense considerar el cost dels danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals.

Solucions

Ecologistes en acció proposa a l’informe diferents vies d’actuació per a reduir la contaminació de l’aire per ozó al País Valencià, com la disminució del trànsit motoritzat, la reducció de la necessitat de mobilitat i la potenciació del transport públic. A més, consideren necessari donar facilitats al trànsit per als vianants i a la bicicleta en les ciutats, així com l’adopció generalitzada de les millors tècniques industrials disponibles, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua i la reducció dràstica de la generació elèctrica en centrals tèrmiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa