Diari La Veu del País Valencià
Puig es mostra ‘obert’ a revisar l’horari ‘iniciat pel franquisme’

Europa press / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat que en 2017 no hi haurà cap taxa turística al País Valencià, al mateix temps que ha advocat per obrir “de debò” un debat sobre el canvi horari i valorar els resultats econòmics d’aquesta mesura en els diferents sectors.

Puig s’ha pronunciat en aquests termes en declaracions als mitjans de comunicació a Gandia (la Safor), on ha presidit la reunió del Consell de Turisme del País Valencià, en ser preguntat per aquestes qüestions.

Sobre aquest tema, Puig ha afirmat que és “evident” que la fiscalitat està en un “debat permanent”, i ha indicat que “cal veure” de quina manera aconsegueixen equilibrar els pressupostos i que “siguen justs”. Però, en aquests moments, ha agregat, per a l’any 2017 “no hi haurà cap taxa turística, i en el futur, com a taxa, crec que tampoc es produirà”, ha dit.

“Hem perdut 8.000 milions en una instrumentació absolutament electoralista impresentable que va fer el PP abans de les eleccions i ara tenim un problema i cal ser responsables”, ha afegit.

D’altra banda, preguntat pel canvi horari, Puig ha assenyalat que aquest és un debat “bastant recurrent a Espanya, perquè es va prendre una decisió sobre el flux horari després d’iniciat el franquisme, que considera que caldria revisar”.

“Obrir el debat, per descomptat que sí. Posicionament favorable per a millorar les expectatives dels sectors econòmics, per descomptat. És veritat que hem de combinar els diferents sectors productius i veure si a la indústria i als sectors de l’economia els afavoreix o no”, ha asseverat.

Posicionament “absolutament obert”

Al seu parer, cal fer una composició de tots els sectors. “Però per descomptat crec que cal obrir de debò aquest debat i el nostre posicionament és absolutament obert al fet que es trobe una solució, perquè el canvi d’horari està basat en l’eficiència energètica, i per tant cal veure els resultats econòmics”, ha destacat.

Així, s’ha preguntat: “Què és més eficient i què milloraria les expectatives econòmiques de la Comunitat, si mantenir aquest horari o anar a un horari en què la vesprada tinga més hores de sol?”. En principi, ha dit, per al sector turístic creu que és “evident” que la proposta d’empresaris valencians de reclamar a les Corts que estudien si el canvi horari és rendible “va pel bon camí” però ha recalcat que “cal harmonitzar-la en el conjunt de l’economia valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa