Diari La Veu del País Valencià
Centres autoritzats i conservatoris municipals, en perill pels impagaments del Consell
RedactaVeu / València

La Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris de la Comunitat Valenciana (Fecemac-CV) espera una resposta de Mª José Català, consellera d’Educació, des de fa sis mesos per a abordar la greu situació pels impagaments de 2011, 2012 i la brutal retallada del 73% en el finançament des de 2010.

L’últim ingrés realitzat per Educació va ser al maig de 2011, fa dos anys, pel finançament corresponent a 2010. El retard en els pagaments de 2011 implica que les societats musicals i ajuntaments, dels quals depenen els centres de música i conservatoris municipals, avancen i han de finançar els pagaments de nòmines, impostos i despeses de dos cursos vençuts.

Català, que va afirmar que 2011 es pagaria “abans de l’estiu”, va corregir el seu compromís per a “abans de finalització d’any”, 2012.

A aquesta situació, ve a sumar-se el retard de cinc mesos de la Conselleria en la convocatòria d’ajudes de 2013. Fecemac-CV prepara accions de sensibilització i una reunió per a informar del col·lapse econòmic i educatiu de 63 centres educatius amb 1.200 treballadors i 10.000 alumnes en la seu de la Unió Musical d’Alaquàs el dissabte 25 de maig a les 19 hores.

El finançament d’aquests centres d’educació reglada sense ànim de lucre passa de 5,1 milions en 2009 a 2,35 en 2010 (-54%), 2,31 en 2011 (-55%), 3,4 en 2012 (-34%) i 1,4 en 2013 (-73%) el que suposa un desfasament acumulat d’11 milions.

Català va expressar la seua voluntat ʹd’arreglar’ el finançament de centres de música i conservatoris municipals després de presentar el projecte de pressupostos de 2013 en les Corts Valencianes en les quals es consumava la quarta retallada consecutiva a aquests centres. Fecemac-CV va presentar la primera de les tres sol·licituds de reunió cursades el 16 de novembre.

A més, en les últimes setmanes, en el seu intent de fixar una data d’entrevista, ha realitzat diverses trucades a la consellera.

Protesta a Valencià dels centres autoritzats i conservatoris municipals

Fecemac-CV abordaria en aquesta reunió altres assumptes com els criteris d’igualtat en les baremacions, la falta de resposta a les propostes de finançament i convocatòria d’ajudes i l’absència de data per a la reunió de la taula per al mapa educatiu musical prevista per a gener de 2012.

La Generalitat Valenciana només cobreix entre un 12% i un 20% de les despeses totals d’aquests centres educatius.

Les societats musicals i els ajuntaments fan possible l’educació musical evitant al Consell la inversió que suposaria una xarxa pública de conservatoris que poguera assumir la creixent demanda d’aquests estudis per un import que no cobreix ni la cinquena part de les despeses totals.

Les reivindicacions de Fecemac-CV compten amb el suport del PSPV-PSOE, Compromís, EUPV i els seus representants polítics, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), els sindicats FETE-UGT (Federació de Treballadors de l’Ensenyament) i STE-PV (Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament), la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Conservatoris de la Comunitat Valenciana (FAPAC-CV) i la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA-València), entre d’altres.

Així mateix, en desenes d’ajuntaments s’han presentat mocions de suport.

>

Concert protesta Centres Autoritzats-Conservatoris Municipals

Europa Press

Comparteix

Icona de pantalla completa