Diari La Veu del País Valencià
Iaioflautes de tot l’Estat es concentren per a ‘lluitar per les pensions actuals i futures’
RedactaVeu / EP / València

Iaioflautes procedents de múltiples ciutats espanyoles, com Màlaga, Barcelona, Madrid, Murcia, Castelló de la Plana i Sabadell, s’han concentrat aquest dissabte a les 17 hores en la plaça de la Mare de Déu de València per a “lluitar per les pensions actuals i futures” i “exigir que es respecte el seu dret a una pensió”.

Els manifestants, que participen en una marxa que conclourà a la Plaça de l’Ajuntament, han mostrat pancartes amb lemes com “hem lluitat, lluitem i lluitarem pels nostres fills, els nostres néts i per la nostra dignitat”, “lleis injustes, desobediència civil” o “hem cotitzat tota la vida, pensions intocables!”. A més, han corejat al ritme dels xiulets que “de nord a sud, d’est a oest, la lluita segueix, coste el que coste” i “lluiteu, venceu, els iaios al poder”.

Un dels representants de la comissió organitzadora d’aquest moviment a València, Félix Cañego, ha assenyalat que “el Govern va retallant cada vegada més la guardiola que sosté les pensions, que té un contingut econòmic per a repartir entre els pensionistes, i està maçolant que no pagaran les segones pagues extraordinàries del 2017″.

Així mateix, ha destacat que els iaioflautes volen “lluitar precisament contra aqueixes retallades que el Govern vol dur a terme en les guardioles”. “Nosaltres no demanem, exigim, que es respecten els nostres drets per haver estat treballant tota la vida, que és la nostra pensió”, ha reivindicat, al mateix temps que ha matisat que la seua defensa “no solament és per les pensions dels actuals pensionistes, sinó també per les de la joventut”.

“Lluitem pels nostres fills i els nostres néts. Si no els tallem les ales –al Govern espanyol–, seguiran prenent mesures que perjudicaran molt més la joventut del que avui ens perjudiquen a nosaltres”, ha asseverat.

Prèviament, els col·lectius han celebrat una assemblea en la Regidoria de la Joventut del Grau per a “decidir la situació de les pensions i jubilacions i les accions a realitzar per al futur”, ja que, segons els seus integrants, “hi ha un intent per part de la dreta de retallar sensiblement les prestacions i, amb l’excusa de la crisi, anar cap a un model privat del finançament de les mateixes”.

En aquesta trobada s’ha acordat “la coordinació entre tots els integrants dels iaioflautes per a lluitar junts contra les mesures del Govern”. “Ha eixit una comissió que redactarà un document que serà la base de petició i exigència per al Govern i acordarem les mesures oportunes per a pressionar en les delegacions dels governs perquè no prenguen mesures contra les nostres pensions”, ha detallat Cañego.

“La guardiola de les pensions ha sigut liquidada”

Els organitzadors de la trobada han recordat que “la guardiola de les pensions, que comptava amb un dipòsit excedentari acumulat de quasi 70.000 milions d’euros, ha sigut liquidada” pel Govern estatal, que “no va tenir bastant amb la llei de les pensions de José Luis Rodríguez Zapatero, que allargava el temps de treball fins als 67 anys i massificava el canvi del càlcul dels últims 15 a 25 anys”, sinó que “rebaixa les pensions futures fins a un 30%”, han lamentat.

“En pagar les pensions de viduïtat i orfandat del fons de pensions i comprar deute públic i en rebaixar la quota de la Seguretat Social dels empresaris amb l’ànim de crear ocupació, a més de pagar les extres als pensionistes, Rajoy ha acabat quasi amb la guardiola de reserva de les pensions”, han advertit, al mateix temps que han assenyalat que solament queden diners per a abonar-les fins a juny del 2017.

Així mateix, des del col·lectiu d’activistes han defensat que l’article 50 de la Constitució “diu clarament que l’Estat ha de pagar pensions dignes” i que el 44 estableix “que s’ha de mantenir el poder adquisitiu de les mateixes”, per la qual cosa els Iaioflautes de tot l’Estat elaboraran “un programa d’actuacions futures per a impedir aquest atac als seus drets”.

“Ja està bé que els diners públics i, més encara, el nostre propi, solament servisca per a ser robat pels corruptes o per a ajudar a la banca i al capital financer dels poderosos”, han reclamat.

Comparteix

Icona de pantalla completa