Diari La Veu del País Valencià
La incineració, la forma més insostenible i perillosa de tractar el residus
RedactaVeu / País Valencià

Compromís i EUPV han mostrat el seu rebuig a l’aposta per part del govern del PP per la incineració de residus justificada per la consellera d’Infraestructures i Medi Ambient, Isabel Bonig, per un proper col·lapse dels abocadors.

Segons ha declarat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “la incineració és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus, ja que no els elimina, només els trasllada i dispersa, alliberant a l’atmosfera noves substàncies com dioxines, furans, metalls pesats i cendres que són molt més contaminants que els materials de partida”.

Per a Ponce “amb la incineració la consellera Bonig vol cremar les proves de la seua incompetència i la incompetència dels governs anteriors pel que fa a la gestió de residus. Com no han sigut capaços d’aplicar plans de minimització de residus ni apostar per la reutilització i el reciclatge, ara aposten per cremar residus que ben gestionats són valuosos i podrien crear llocs de treball”.

Compromís proposa com a alternativa a la incineració desenvolupar plans de reducció de residus en origen, per mitjà de mesures fiscals i econòmiques, fomentar, a més de les empreses i ciutats netes, empreses dedicades al reciclat, reutilització i valoració d’aquests residus sòlids urbans i fomentant la investigació per al major aprofitament dels fems.

Problemes ambientals greus

Per la seua banda, el diputat i portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha qualificat les declaracions de la consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, sobre la defensa de la incineració en els residus, “de summament clarificadores d’on estan els interessos del Consell: omplir les butxaques de qui fa negoci amb la política de residusʺ, critica el parlamentari, i afegeix: “Bonig pretén resoldre el fracàs del Pla Integral de Residus actual amb un de nou que considera la incineració com la panacea, quan aquesta pot suposar problemes ambientals greus, difícils de controlar, especialment en la salut de les persones”.

Per a Esquerra Unida, el que pretén Bonig amb la incineració “és resoldre el baixíssim percentatge que hi ha de reciclatge en les plantes valencianes. Aquest percentatge el que provoca és que els abocadors estiguen saturats i recordem que les infraestructures previstes pel PIR vigent ni tan sols estan completades”, subratlla Torró.

Comparteix

Icona de pantalla completa