Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià perd 100.000 hectàrees declarades de cultiu en 4 anys
RedactaVeu / València

En només quatre anys el País Valencià ha perdut a quasi 21.000 beneficiaris de les ajudes del pagament únic (PAC) i unes 100.000 hectàrees declarades, la qual cosa representa, en termes percentuals des de l’any 2013 -últim any efectiu de l’antiga PAC- fins a enguany que el nombre de perceptors ha baixat un 22% -quasi la quarta part- i el nombre d’hectàrees un 18%, segons la Unió de Llauradors.

El sindicat agrari apunta com a una de les principals causes d’aquesta important pèrdua de beneficiaris i hectàrees sol·licitades de les ajudes comunitàries el minifundisme existent “i en conseqüència d’açò la nefasta decisió -acordada en 2013 pel Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes- per la qual aquells expedients amb un import inferior a 300 euros quedaven progressivament fora de l’accés a l’ajuda.

“Aquesta situació, amb el beneplàcit de l’anterior equip de la Conselleria d’Agricultura, perjudicava directament l’agricultura valenciana per damunt de la resta de comunitats autònomes, tal com ara es comprova amb aquestes xifres”, segons la Unió.

Foto: La Veu del País Valencià.

L’organització agrària ha aprofitat per a recordar que a partir del 16 d’octubre la Conselleria d’Agricultura podrà abonar la bestreta del 70% dels pagaments directes i del 85% de les ajudes incloses dins del Programa de Desenvolupament Rural, corresponents a l’exercici 2016. Recorda que el Ministeri d’Agricultura ha acordat amb les comunitats autònomes realitzar la bestreta de les ajudes PAC 2016 a partir d’eixa data, “per la qual cosa ja no hi ha excusa”.

Cal recordar que la Unió va demanar en el seu moment aquest avançament justificant-ho entre altres coses per la sequera que s’arrossega des de fa ja tres campanyes i la incidència d’aquesta adversitat climàtica en la ramaderia extensiva i intensiva. Els baixos preus que reben els productors de la majoria de sectors amb ajudes directes o el veto rus eren uns altres dels arguments esgrimits per La Unió per a reclamar aquesta bestreta.

Comparteix

Icona de pantalla completa